in

Vučić sa predsednicom Indije: Dve zemlje istinski prijatelji

Vučić sa predsednicom Indije: Dve zemlje istinski prijatelji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas u Beogradu da odnose Srbije i Indije karakteriše “istinsko prijateljstvo” koje, po njegovim rečima, datira iz vremena početaka Pokreta nesvrstanih.

Vučić je posle sastanka sa predsednicom Indije Drupadi Murmu podsetio da je to prva poseta predsednika te države Srbiji od 1972. godine.

„Ogromna je čast što imam privilegiju da Vas ugostim u Beogradu. Uveren sam da ste na svakom koraku u Beogradu i Srbiji mogli da osetite naše gostoprimstvo i najbolji odnos koji naš narod koji gaji prema prijateljskom narodu Indije. Ponosni smo na naše tradicionalno prijateljstvo“, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciju za novinare s predsednicom Indije.

Podsetio je da su diplomatski odnosi dve zemlje uspostavljeni 1948. godine i zahvalio Indiji na podršci teritorijalnom integritetu Srbije i poštovanju međunarodnih javnopravnih normi.

„Srbija će se uvek na isti način odnositi prema indijskoj državi i narodu“, rekao je Vučić.

On je kazao da trgovinska razmena dve zemlje trenutno iznosi oko 330 miliona evra i ocenio da postoje mogućnosti da bude 20 puta veća.

„Naša trgovinska razmena raste, ali je i dalje nedovoljna imajući u vidu potencijale. Naš je cilj da privučemo deo indijskih investitora, da pristupimo veoma snažnom privatnom sektoru Indije, da razvijamo saradnju u oblasti startapova“, rekao je Vučić.

Najavio je da će dve strane razmotriti uvođenje direktnog leta između Beograda i Nju Delhija i dodao da je ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću dao nalog da se u narednim danim „uprosti“ vizni režim sa Indijom u cilju privlečanja turista i poslovnih ljudi iz te zemlje.

„Razgovarali smo i o saradnji u oblasti odbrane, Indija je jedan od najvećih proizvođača i kupaca naoružanja i vojne opreme u svetu. Možemo da napravimo veliku saradnju po pitanju artiljerije u budućnosti“, rekao je predsednik Srbije.

Predsednica Indije: Zainteresovani smo da sarađujemo sa Srbijom

STRAHINJA AĆIMOVIĆ/bs.

Drupadi Murmu ocenila jeda su odnosi njene države i Srbije „jedinstveni“ i izrazila odlučnost da se dalje razvijaju.

„Odnosi Srbije i Indije su zaista jedinstveni još od Pokreta nesvrstanih, zasnivaju se na uzajamnom poverenju, razumevanju i podršci kada je reč o pitanjima od zajedničkog interesa“, rekla je ona novinarima posle sastanka sa svojim srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem.

Dodala je da je sa Vučićem imala „konstruktivan i produktivan“ sastanak o svim važnim aspektima bilateralnih odnosa i o svetskim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa.

„Ostajemo posvećeni tome da ubrizgamo još više ambicija u ove vitalne odnose“, rekla je i dodala da je Nju Delhi odlučan da dalje gradi odnose sa Beogradom, investira u nauku i tehnologiju u promove još više odnose među građanima dve zemlje.

Murmu je istakla da se s Vučićem dogovorila da jačaju „koordinaciju i saradnju u Ujedinjenim nacijama i drugim multilateralnim forumima“.

U toku je Srpsko-indijski poslovni forum, a predsednica Indije je najavila da će se danas sastati i s premijerkom Srbije Anom Brnabić.

„Srbija je tradicionalni prijatelj Indije i itekako smo zainteresovani da saradjujemo. Želimo da imamo detaljne razgovore i uspostavimo partnerstvo koje će dalje ojačati naše odnose“, dodala je ona.Murmu će u zvaničnoj poseti Srbiji biti do petka, 9. juna.

Svečani doček

Aleksandra Godfroa/N1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je prethodno ispred Palate Srbija predsednicu Indije Drupadi Murmu.

Šefica indijske države je dočekana uz crveni tepih, postrojenu Gardu Vojke Srbije i intoniranje himni dve zemlje.

Ovo je prva poseta predsednika ili predsednice Indije od raspada SFRJ. U indijskoj delegaciji su i ministar inostranih poslova i ministarka za ruralni razvoj, te članovi parlamenta Indije, a u delegaciji Srbije su brojni ministri.

Nakon kraceg sastanka predsednika Aleksandra Vučića sa predsednicom Murmu, počinje plenarni sastanak delegacija koje predvode predsednici dve zemlje.