in

Vučić razgovarao sa Makronom, zamolio ga da urazumi prištinsku stranu

Vučić razgovarao sa Makronom, zamolio ga da urazumi prištinsku stranu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučič razgovarao je telefonom sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom koga je, kako je rekao, zamolio da uloži dodatni napor kako bi se prištinska strana urazumila i vratila u okvire konkretnih razgovora.

„Kao i uvek, otvoren i ozbiljan razgovor sa predsednikom Emanuelom Makronom, kojem sam predočio posledice opasnog razvoja situacije na Kosovu i Metohiji“, napisao je Vučić na svom Instagram nalogu.

Ocenio je da „sada već neskriveno nasilje upereno protiv Srba na Kosovu sve očiglednije udaljava svaku mogućnost civilizovanog razvoja i pristupa rešavanju otvorenih pitanja“.

Napisao je da je naglasio da Srbija ostaje privržena dijalogu i očuvanju mira, iako je srpska zajednica na Kosovu jedina etnička grupa u Evropi koja je izložena konstantnom nasilju.

„Zamolio sam predsednika Makrona da uloži dodatni napor kako bi se prištinska strana urazumila i što pre vratila u okvire konkretnih razgovora, kao i da prestane da obesmišljava sve napore usmerene na deeskalaciju situacije“, napisao je Vučić.

Dodao je da je zahvalio Makronu na spremnosti da sasluša Beograd, kao i na odlučnosti da se dodatno angažuje kako bi se „razrešila izuzetno složena i nadasve opasna situacija na Kosovu i Metohiji“.

Tagovi