in

“Vučić podstiče nacionalizam i mržnju, EU i SAD da razmotre odnos prema Srbiji”

“Vučić podstiče nacionalizam i mržnju, EU i SAD da razmotre odnos prema Srbiji”

Vreme je da Evropska unija i Sjedinjene Američke Države razmotre stragiju povodom Zapadnog Balkana i Srbije, napisao je predsednik Odbora za spoljne poslove u Bundestagu, socijaldemokrata Mihael Rot.

Komentarišući tvit austrijske novinarke Franciske Činderle, u kome je ona opisala „medijski pluralizam“ u Srbiji i 16 kanala koji su istovremeno emitovali obraćanje Aleksandra Vučića, on je izneo kritike na račun predsednika Srbije.

„Krajnje je vreme da Evropska unija i Sjedinjene Države razmotre svoju strategiju povodom Zapadnog Balkana i Srbije. Predsednik Vučić podriva vodeće principe Evropske unije i podstiče nacionalizam i mržnju. Ono što nam zaista treba je hrabro vođstvo da podstakne pomirenje, vladavina prava i demokratija“, napisao je Rot.

Podsetimo, predsednik Srbije održao je juče konferenciju za medije na kojoj je rekao da se na Kosovu sprovodi tiho etničko čišćenje Srba zbog čega će, kako je najavio, zatražiti sastanak sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i hitnu sednicu Saveza bezbednosti UN.

Vučić je rekao da je Srbija ispunila sve ono što je EU od nje tražila kako bi došlo do deeskalacije, ali da Priština to ne želi.

Ocenio je i da se na Kosovu sprovodi „tiho i ne tako tiho“ etničko čišćenje, na kojem, kako je rekao, „Srbi ne smeju da žive osim ako se nisu zakleli na vernost Aljbinu Kurtiju“.

Tagovi