in

Vučić odbio da osudi napad na Ukrajinu i uvede sankcije Rusiji

Članovi Vlade Srbije, na jučerašnjoj (24. februar) sednici na kojoj je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, odlučili su da se neće prihvatiti predlog Evropske unije da Srbija osudi ugrožavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, odnosno da apeluje na poštovanje međunarodnog prava.

Kako saznaje portal Nova, Srbija nije prihvatila predlog EU da se osude svi koji ugrožavaju teritorijalni integritet Ukrajine i neće osuditi invaziju Rusije na tu zemlji.

Upravo je to stav koji je većinski usvojen na jučerašnjoj sednici Vlade Srbije na kojoj je prisustvovao Vučić.

Na sastanku u Nemanjinoj, kako saznaju mediji, nije uopšte bilo govora o sankcijama Rusiji. Iza većinske odluke da se odbije predlog EU da Srbija apeluje na poštovanje teritorijalnog integriteta Ukrajine nisu stali ministri iz redova SPS, Branko Ružić i Novica Tončev, koji su tokom glasanja ostali uzdržani.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić bi trebalo danas da saopšti ovaj stav javnosti, nakon još jedne sednice Saveta za nacionalnu bezbednost i sastanka sa patrijarhom Porfirijem, sa kojim će takođe razgovarati o situaciji u Ukrajini.

Ponoš: Srbija mora poštovati međunarodno pravo, a ne pravo jačeg – rat je neprihvatljiv