in

Vučić nas zadužuje da bi mogao da deli predizborne poklone

Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je da su protesti građana jedini način da vlast nešto promeni, što su pokazale demonstracije organizovane zbog angažovanja kompanije Rio Tinto u Srbiji.

„Ako ima priliku, vlast će nas pljačkati, sve dok se ne pobunimo“, rekao je Obradović novinarima, uz tvrdnju da predsednik Srbije Aleksandar Vučić u predizbornoj kampanji ne deli građanima svoj novac, „već naše pare, novac poreskih obveznika“.

„Vučić nas zadužuje u inostranstvu da bi mogao da deli predizborne poklone, a onda će buduće generacije da vraćaju dugove koje on pravi. Sve što je dobijeno je pojela ili će pojesti ogromna inflacija“, izjavio je Obradović.

On je rekao da je cena goriva u Srbiji najviša u regionu i među najvećim u Evropi.

“Imamo ogroman udar na standard kompletnog stanovništva”, ocenio je Obradović i dodao da je inflacija “pojela” povećanje plata i penzija.

“Sa povećanom cenom goriva imamo definitivni udar na standard stanovništva, koji ne može da se izdrži, a za domaću privredu je to osnov za potpuni kolaps”, rekao je Obradović.

On je naveo da više od 50 odsto cene goriva u Srbiji čini akciza, “koju propisuje država”.

“Država ima mogućnost da smanji akcizu do 20 odsto i moj apel vladi je da je smanji, što bi, donekle, zaustavilo problem sa privredom i građanima”, kazao je Obradović.

Prema njegovim rečima, od 2005. godine je u Srbiji više od 93 odsto državnih subvencija dato stranim kompanijama.

“To govori o odnosu vlasti prema domaćem preduzetniku, što mora da se promeni. Cilj moje predsedničke kandidature je da domaći privrednik, radnik, poljopriverdnik bude cenjen, poštovan i zaštićen”, izjavio je Obradović.