in

Vučić najavio “izbacivanje Rusije iz UN”, ali da li je to uopšte moguće?

Vučić najavio “izbacivanje Rusije iz UN”, ali da li je to uopšte moguće?

Da li je Srbija osudom agresije Rusije na Ukrajinu, za koju je glasalo još 140 zemalja članica UN, barem na trenutak sela na jednu stolicu? To ćemo očito tek videti, ali se, na osnovu pohvala tog poteza, može naslutiti da je kupila bar malo vremena. Predviđanje predsednika Srbije da će, kako je rekao, neka od sledećih inicijativa biti izbacivanje Rusije iz UN, ovdašnji analitičari nazvali su nemogućim, a portparolka ruske diplomatije Marija Zaharova – apsurdom.

Izgovorili „Yes“ i bez uzdržavanja prećutali „Njet“ – zvanični Beograd objasnio zašto je osudio agresiju Rusije na Ukrajinu.

„U tekstu se ne pominju bilo kakve sankcije, ali je svakako s naše strane veoma važno da osudimo urušavanje teritorijalnog integriteta bilo koje zemlje članice“, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ove reči predsednika otkrivaju da je vlast u Srbiji shvatila da držanjem po strani ugrožava svoj evropski put, zaključuje spoljnopolitički komentator Boško Jakšić i citira Čerčila.

“Nije važno da li je neka zemlja neutralna, važno je na čijoj je strani neutralna, ako bi je primenili na ovu situaciju sada, mogli bismo da kažemo da je Srbija još uvek neutralna, ali na ruskoj strani”, kazao je.

Iako nije obavezujuća, a verovatno će biti i stopirana u Savetu bezbednosti, Rezolucija Generalne skupštine UN može biti diplomatski opasna po Srbiju, procenjuje politikolog Cvijetin Milivojević.

“Ukoliko je i dalje strateški pravac Srbije ulazak u EU, ali ulazak sa Kosovom unutar Srbije, a ako smo odustali od toga, onda ne moramo više da računamo na podršku Rusije i Kine. Vučić tvrdi da nismo, i ja hoću da mu verujem da nismo”, kaže Milivojević.

A predsednik Srbije predviđa šta je sledeća inicijativa određenih zemalja – Vučić objasnio kako počinje ono što na kraju rezultira nezavisnim Kosovom.

“Planiraju da na osnovu člana 6 Povelje UN u narednim nedeljama povedu raspravu o izbacivanju Rusije iz UN”, izjavio je Vučić.

N1: Da li je teoretski moguće izbaciti Rusiju iz UN?

“Ne, ne ,ne… Generalna skupština mora da donese odluku većinom, ali na predlog SB, a Rusija je u Savetu bezbednosti. Ja sam se začudio kada sam čuo to od predsednika Vučića, ne znam, možda ima neke informacije, ali ja ne vidim kako u procedurama ima prostora za to”, pojašnjava politički analitičar Mirko Dautović.

“Mogu jedino UN da se rasture pa da se prave neke nove. Prema tome Vučić… ja verujem da je to pročitao, ali je hteo da bude duhovit”, kazao je Cvijetin Milivojević.

Možda se Moskva i nasmejala. Izjave o mogućem izbacivanju Rusije iz SB UN portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova nazvala je apsurdnim.