in

Vučić kaže da smo “saterani u ćošak”, u narednih deset dana tražiće kompromis

Tri dana po povratku sa nove runde dijaloga iz Brisela usledilo je i tri dana najavljivano, istorijsko, obraćanje predsednika Srbije. Aleksandar Vučić prethodno se sastao sa srpskim funkcinonerima sa Kosova. Uverio ih je, kaže, da novog pogroma neće biti, što je, objašnjava, i njegova poruka svima u svetu. U narednih deset dana najavljuje grčevito traganje za kompromisnim rešenjem, pre nego Priština prvog septembra počne da primenjuje svoje odluke o ličnim kartama i registarskim tablicama.

Najavljeno kao najznačajnije obraćanje naciji. A čuli smo kako je srpska delegacija nastupala u Briselu, o čemu je ranije već govorio i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

„Mi nemamo kud, saterani smo u ćošak“, ilustrovao je situaciju predsednik Vučić.

Vraćanje KS tablica, uvođenje ulazno-izlaznog dokumenta za lične karte onih koji žive u centralnoj Srbiji, ali ne i za Srbe sa Kosova koji poseduju srpska dokumenta – to su prema Vučićevim rečima bili predlozi koje je Srbija iznela, a kosovska strana, kako kaže, histerično odbijala. Srbije je, dodaje, tražila i da se razgovara o Zajednici srpskih opština.

Ključna poruka koju je preneo Srbima sa Kosova je kaže: „Izbegličke kolone neće postojati i da ćemo sačuvati naš narod od progona i od pogroma, ukoliko to ne bude želeo da učini NATO, ukoliko to snage KFOR-a ne budu želele da učine, ili ukoliko zajedno sa albanskim jedinicima budu učestvovale u tom progonu i pogromu.“

Kaže da je od kosovskih Srba državno rukovodstvo dobilo podršku da u narednih deset dana traga za kompromisnim rešenjem.

„Pri čemu su nam postavili određene crvene linije o kojima ne želim da govorim. Ono što su tražili od nas to su garancije da neće doživeti pogrom kao naš narod na nekim drugim delovima teritorije bivše Jugoslavije i za to su od mene dobili apsolutno sve garancije. Apsolutno sve, nit mi je važna moja politička karijera, niti mi je važno bilo šta. Novi pogrom novo proterivanje srpskog naroda se neće desiti, to je moja poruka svima“, kaže Vučić.

Izvor : TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC

O nekim crvenim linijama je ipak govorio, i to o još jednoj najavi da će Srbi sa Kosova izaći iz kosovskih institucija. Ovoga puta su ga, kako kaže, obavestitli da će ako se ne prekine sa progonom Srba u narednih mesec dana institucije prvo napustiti političari, a do kraja septembra sudije i policajci, tačnije svi.

„Doći će do potpune razgradnje briselskog poretka, ustanovljenog Briselskim sporazumom i svega drugog, pošto niko Zajednicu srpskih opština ne želi da formira, Srbi više neće više da budu taoci“, upozorava predsednik Srbije.

Tvrdi da je na severu Kosova pojačana svaka vrsta obaveštajne aktivnosti i navodi da je u proteklom periodu bilo čudnih kretanja nekih osoba.

Došlo je do malog nesporazuma kada smo predsednika pitali o grafitima koji su masovno ispisani na severu Kosova. Ispostaviće se, na osnovu fotografija iz Kosovske Mitrovice da je N1 ipak bio precizniji da je na grafitima ispisano „severna brigada“ a ne „brigada sever“ kako tvrdi Vučić. Grafite, kaže, neće da komentariše ali ipak poručuje.

„A što se tiče želje našeg naroda da postoji svaka vrsta otpora albanskom nasilju ta želja je nedvosmislena. Apsolutno nedvosmislena i to je ono što me najviše brine“, kaže Vučić.

To, po njemu, znači da ljudi neće više ništa da trpe. Ostalo je neizvesno kako će građani na severu Kosova dočekati 1. septembar.