in

Vučić čestitao Dodiku Dan Republike Srpske

Vučić čestitao Dodiku Dan Republike Srpske

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku Dan Republike Srpske, 9. januar.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, on je Dodiku čestitao Dan Republike Srpske, uz najbolje želje za napredak, mir i blagostanje svih građana.

„Dok istovremeno obeležavamo i dan Svetog Stefana, podsećamo se da se moć jednog naroda meri snagom njegovog jedinstva i nepokolebljivosti u očuvanju duhovnosti, jezika, pisma, identiteta, istorijskog i kulturnog nasleđa, a njegova veličina – negovanjem najviših moralnih i ljudskih vrednostii ideala, kao i spremnosti da svoje dobro podeli sa drugima“, naveo je Vučić.

On je istakao da upravo takva Republika Srpska treba da ostane pokretač prosperiteta i temelj stabilnosti, uprkos svim izazovima.

„Za mir i blagostanje nastavljamo zajedno da se borimo radom, znanjem, kreativnošću i dobrom voljom prema svima koji su spremni da iskreno prihvate pruženu ruku saradnje, kako bi ceo region krenuo putem napretka, na dobrobit svih građana koji žive na ovim prostorima“, rekao je Vučić.

On je naglasio da će „Srbija, kao i do sada, dosledno podržavati sprovođenje odredbi Dejtonskog sporazuma, poštujući integritet Bosne i Hercegovine, kao i iintegritet Srpske u njenim ustavnim okvirima“.

„U takvim nastojanjima, kao i uvek do sada, Srbija će biti vaše najsnažnije uporište i oslonac, jer su veze koje nas spajaju, kao braću koja su kroz istoriju delila i dobro i zlo, neraskidive i večne“, rekao je predsednik Srbije.

„Nak živi Srpska! Neka živi Srbija!“, naglasio je u čestitki Miloradu Dodiku predsednik Srbije Aleksanda Vučić.

Premijerka Srbije čestitala Dan Republike Srpske

Premijerka Srbije Ana Brnabić uputila je čestitku predsedniku Vlade Republike Srpske Radovanu Viškoviću povodom obeležavanja Dana Republike Srpske.

„Povodom Dana Republike Srpske, u ime Vlade Republike Srbije i u svoje ime, Vama i građanima upućujem srdačne čestitke, uz najbolje želje za napredak i blagostanje Republike Srpske i srpskog naroda“, napisala je Brnabić.

Kako je saopšteno iz Vlade, Brnabić je izrazila uverenje da će u narednom periodu „neraskidivo prijateljstvo i obostrano razumevanje biti očuvano, na dobrobit srpskog naroda, ali i stabilnosti i prosperiteta na Balkanu“.

Ustavni sud BiH je osporio 9. januar kao Dan RS i praznovanje tog datuma proglasio neustavnim.

Dodik i Dačić razgovarali o zajedničkim projektima RS i Srbije

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je u Istočnom Sarajevu sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem. Saopšteno je da je razgovarano o projektima koje zajednički sprovode Republika Srpska i Srbija, a Dačić je uputio čestitku povodom Dana Republike Srpske.

Sastanak je održan u sedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

Sastanku su prisustvovali su i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović, premijer RS Radovan Višković, ministarka zdravlja Srbije Danica Grujičić i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nikola Selaković.