in

Vučević: Bačena je ljaga na Novi Sad kao Evropsku prestonicu kulture

Vučević: Bačena je ljaga na Novi Sad kao Evropsku prestonicu kulture

Sednica Komisije za planove o Nacrtu Generalnog urbanističkog plana Novog Sada ponovo je danas bila prekinuta nakon čarki i manjeg incidenta do kojih je došlo između građana i članova „Urbanizma“.

Aktivisti su poslali poruke članovima komisije da će završiti u zatvoru. Takođe, čak i ukoliko gup bude usvojen, da kad dodje mehanizacija na teren – slede protesti, da je sramota da se gup usvaja sa krivičnim prijavama, da se postojeći plan povuče, jer se niko nije bavio njegovim uticajem na životnu sredinu, te da se ne donosi plan, dok njegov strateški uticaj na životnu sredinu ne bude dostupan javnosti.

Aktivisti su na duhovite načine sve vreme pokušavali da ometu sednicu – pištaljkama, upadicama, dobacivanjem, lupanjem o stolove u ritmu popularnih pesama, puštanjem zvukova ovaca i helikoptera sa telefona.

Oko pola 4 došlo je do manjeg incidenta između nekoliko aktivista i pripadnika obezbeđenja, ali se sve brzo smirilo.

Tim povodom ponovo se oglasio i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i izjavio da je ovim bačena ljaga na Novi Sad kao Evropsku prestonicu kulture, kao i da će GUP danas biti usvojen, uprkos desetak “cirkuzanata”.

– To ne znači da neće biti usvojeni ni jedna primedba i prigovor. Naprotiv odlučiće se na sednici šta je valjano, šta nije… Ali niko ne može da zaustavi da Novi Sad ima GUP – rekao je on i dodao:

– Laž je da nismo imali otvoren postupak i proceduru prilikom donošenja GUP. Bilo je javnih, medijskih debata, tri javne sednice, razgovori…

Na nacrt Generalnog urbanističkog plana (GUP) Novog Sada stiglo je gotovo 15.000 zamerki građana koji se najviše žale na urbanistička rešenja izgradnje četvrtog novosadskog mosta, uređenje zelenih površina, izgradnju garaža u pojedinim delovima grada i zaštitu Kameničke ade.

Ko su članovi Komisije za planove koji odlučuju o sudbini Novog Sada