in

Vrhovni sud Hrvatske ukinuo osuđujuću presudu Ivi Sanaderu

Vrhovni sud Hrvatske ukinuo osuđujuću presudu Ivi Sanaderu

Vrhovni sud Hrvatske ukinuo je presudu bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu za aferu Hipo, kojom je 2018. godine u ponovljenom postupku proglašen krivim i osuđen zbog ratnog profiterstva na dve i po godine zatvora.

Tužilaštvo je Sanadera u aferi Hipo teretilo da je kao zamenik ministra spoljnih poslova krajem 1994. i početkom 1995. uzeo proviziju od 3,6 miliona kuna, nakon što je ta austrijska banka Hrvatskoj odobrila kredit za kupovinu zgrada diplomatskih predstavništava.

Kako se radilo o vremenu u kojem je Hrvatska bila u neposrednoj ratnoj opasnosti, Sanader je optužen i da je ratni profiter.

U saopštenju Vrhovnog suda se navodi da nije dokazano da je postupanje Ive Sanadera negativno uticalo na život ljudi.

Vrhovni sud ocenjuje da je prvostepeni sud propustio da na pravilan način utvrdi na koji način je postupanje optuženika imalo štetnog uticaja na materijalne uslove života stanovništva u ratu i na privredni potencijal države, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da u vreme zaključenja ugovora o zajmu nije bilo stranih konkurentskih banaka na tržištu koje bi bile zainteresovane za kreditiranje Hrvatske i da je provizija isplaćena iz sredstava banke, a ne na teret države.

Vrhovni sud je istakao da je u ponovljenom postupku potrebno s više pažnje oceniti da li su se u ponašanju optuženika stekla sva bitna obeležja krvičnog dela zloupotrebe položaja i ovlašćenja.

Sanader je u zatvoru od aprila 2019, kada mu je Vrhovni sud povećao kaznu za korupciju u slučaju Planinska na šest godina.

Tagovi