in

Vraćanje nadležnosti nije korak ka otcepljenju

Republika Srpska uputila je dokument evropskim institucijama u Briselu u kojem se navodi da ovaj BH entitet u parlamentarnoj proceduri vraća nadležnosti koje su joj date Ustavom BiH, ali da to nije korak ka otcepljenju od BiH.

„Republika Srpska deluje poštujući teritorijalni integritet BiH, a proces vraćanja nadležnosti nije korak ka otcepljenju“, navedeno je u dokumentu, objavila je Radio-televizija RS.

Dalje se navodi da Republika Srpska „poštuje Dejtonski mirovni sporazum i pravnim procesom vraća ustavne nadležnosti, što nije korak ka otcepljenju od BiH“. U dokumentu se ističe da je Ustavom BiH predviđeno da sva ovlašćenja, koja nisu izričito propisana institucijama BiH, pripadaju entitetima.

„Sa izuzetkom Ustavnog suda BiH, pravosudna pitanja nisu pitanja institucija BiH. Međunarodna krizna grupa priznala je da je Dejtonski sporazum dodelio pravosudna pitanja entitetima“, stoji u dokumentu.

Politička kriza u BiH, ocenjuje se, treba da bude rešena unutrašnjim dijalogom, a Briselu, kako se naglašava, nije mesto u unutrašnjim pitanjima, jer RS vraćanjem nadležnosti pokazuje da odbacuje strano uplitanje. U dokumentu se još navodi da da iskustvo pokazuje da političko Sarajevo blokira bilo kakvu promenu u oblasti pravosuđa i dodaje da Stranka demokratske akcije (SDA) od 2011. godine odbacuje predložene obrasce EU za reformu pravosudnog sistema.

“Uprkos činjenici da Republika Srpska traži vraćanje nadležnosti pažljivim demokratskim procesom, oni koji unutar BiH i Visokog sudskog i tužilačkog saveta strahuju da će kao rezultat ove mere izgubiti vlast, pozvali su EU da uvede sankcije institucijama i liderima Srpske”, naglašava se u dokumentu.

U Briselu će 21. februara biti održana sednica Saveta ministara spoljnih poslova EU.

Sankcije za Bosnu i Hercegovinu spominju se samo kao poslednja mogućnost u dokumentu koji je izradila Evropska služba za spoljnu akciju (EEAS), objavio je pre dva dana Radio Slobodna Evropa (RSE).

Taj dokument, u koji je RSE imala uvid, naći će se na sastanku šefova evropskih diplomatija zakazanom za 21. februar i služiće ministrima spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije za pripremu mišljenja o tome kako dalje pristupiti situaciji u BiH.

Narodna skupština RS je prošle sedmice usvojila nacrt zakona o uspostavljanju Visokog sudskog i tužilačkog saveta RS, koji je prvi korak da ovaj BH entitet na svojoj teritoriji uspostavi pravosudni sistem nezavisan od VSTS BiH. Srpski član Predsedništva BiH i lider vladajućeg SNSD-a Milorad Dodik najavio je prenos nadležnosti sa države na entitetski nivo i u oblastima odbrane i indirektnih poreza.