in

Vojske Srbije u vreme Zdravka Ponoša devastirana

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanovića izjavio je kako se se danima pokušavaju prikriti “vrlo jasne činjenice koje nesumnjivo govore da je Vojska Srbije u vreme Zdravka Ponoša razoružana i devastirana”, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Stefanović je u pisanoj izjavi naveo kao se „danima nižu brojni pokušaji da se izmeni istorija“ i da se „prikriju vrlo jasne činjenice koje nesumnjivo govore da je Vojska Srbije u vreme Zdravka Ponoša razoružana i devastirana do te mere da je to, najblaže rečeno, strašno“.

„Nema tog konteksta u koji to raznorazni analitičari mogu staviti, a da im pođe za rukom da nekoga ubede da su Ponoš i bivša vlast zapravo naoružavali Vojsku Srbije, a ne razoružavali“, naveo je Stefanović.

On ističe da “mašta radio Dragan Đilas, činjenice i nedela koje je iza sebe ostavio njegov kandidat Zdravko Ponoš ne mogu se promeniti”.

“One govore da je političar Ponoš, koji je i do čina generala došao zahvaljujući politici kroz do tada neviđena preskakanja svih vojnih lestvica, ostavio pustoš u Vojsci Srbije. Ni kao general nije znao gde mu je mesto i šta je njegov posao, nego se ponašao kao političar, a to ne zna ni sada kada je političar, a pokušava da se predstavlja kao general, ne bi li se zajedno sa svojim nadređenim Đilasom dokopao vlasti”, ocenio je Stefanović.

On je u pisanoj izjavi naveo podatke je 2008. godine bilo “700 tenkova, 90 helikoptera, 850 oklopnih transportera i drugih oklopnih vozila, 140.000 komada pešadijskog naoružanja, 1.800 komada artiljerijsko-raketnog oruđa za PVO, kojima je Vojska raspolagala sredinom 2006., samo dve godine kasnije – ostalo je 220 tenkova, 45 helikoptera, 500 oklopnih transportera, 70.000 komada pešadijskog naoružanja, 290 komada artiljerijsko-raketnog oruđa”.

“Pritom svi znaju da se Ponoševa transformacija, kako je to nazivao sa svojim političkim saborcima, nije zaustavila samo na tome”, naveo je Stefanović, tvrdeći kako su “neki od savesnih ljudi u Vojsci nešto od naoružanja i sredstava uspeli da sačuvaju”.