in

Vojska ne misli ništa lepo o Ponošu, ne pravite heroja od njega

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da ne želi da nipodaštava ulogu nekadašnjeg načelnika Generalštaba Vojske Srbije Zdravka Ponoša, ali da nema potrebe da ga predstavljaju “kao velikog heroja”.

„On je bio oficir u to vreme i to mu je bio posao. Ne nipodaštavam njegovu ulogu, ali da je definišemo, da kažemo jasno šta je bila ta uloga. Da ne pričaju bajke“, kazao je Stefanović za televiziju Pink.

Ministar je dodao i da ne može Ponoša, koji je predsednički kandidat opozicione liste Ujedinjena Srbija, da zamisli na toj funkciji i izjavio da „vojska ne misli ništa lepo o njemu“.

Prema njegovim rečima, Ponoš nije komandovao jedinicom većeg nivoa od voda.

“Vod je 30 vojnika. Imali ste komandnu dužnost nad 30 vojnika. Nije upravljao četom, bataljonom, brigadom, nekom združenom formacijom, nekom većom formacijom, taktičkom grupom, divizionom, nema ratno iskustvo”, kazao je Stefanović.

Prema njegovim navodima, Ponoš je četiri puta vanredno unapređivan, “od kapetana prve klase u čin majora, godinu i po dana ranije, zatim od čina potpukovnika do pukovnika, godinu dana ranije, pa od čina pukovnika do general-majora dve i po godine ranije i od čina general-majora do general-potpukovnika tri godine ranije”.

“To je skoro sedam godina manje nego što bi redovno oficir napredovao. Bilo bi u redu da se to desilo u ratu, a ne miru”, rekao je Stefanović.