in

Vlasnik je u obavezi da izvuče Fristajler iz reke

Vlasnik je u obavezi da izvuče Fristajler iz reke

Vađenje splava Fristajler, koji je do pola potonuo u reku Savu u Beogradu, u obavezi je vlasnika prema Zakonu o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama, rečeno je iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Kako su iz tog ministarstva naveli za Politiku, odobrenje za vađenje splava mora da izda lučka kapetanija, koju vlasnik mora da obavesti o početku radova, prekidu, nastavljanju ili napuštanju radova na vađenju potonulog splava.

Objasnili su da, ako splav predstavlja opasnost ili smetnju po plovidbu, ili opasnost od zagađenja, a vlasnik ne namerava da vadi potonulu stvar, vađenje vrši Direkcija za vodne puteve, odnosno ovlašćeno pravno lice za tehničko održavanje državnih vodnih puteva.

Iz ministarstva su dodali da se smatra da vlasnik ne namerava da vadi potonuli objekat ako u roku od 15 dana od potonuća ne dostavi izjavnu nameru da vadi taj objekat ili ukoliko 15 dana od dobijanja odobrenja ne započne vađenje.

Naglasili su da troškove vađenja i čuvanja potonule stvari snosi vlasnik.

Splav Fristajler potonuo je do pola u reku Savu u Beogradu u novogodišnjoj noći jer je, kako navode mediji, na njemu bilo oko 600 osoba, iako je imao dozvolu za 220. Niko nije teže povređen tom prilikom.

Tagovi