in

Vlajić: Đilasova izjava čudan amalgam proevropske orijentacije i patriotizma

Vlajić: Đilasova izjava čudan amalgam proevropske orijentacije i patriotizma

Novinar Đorđe Vlajić izjavio je u Novom danu da je izjava predsednika SSP Dragana Đilasa na jučerašnjem glavnom odboru stranke “čudan amalgam proevropske orijentacije i patriotizma”. S jedne strane mu je logično da proevropski orijentisane stranke insistiraju da Srbija uskladi spoljnu politiku sa orijentacijom EU, a s druge strane mu je neobično “da se maše tim patriotskim zastavama”.

Govoreći o protestima u Prištini, kaže da je tu reč o „potpisu na stvaranje ZSO“.

„To je nešto što Priština odbija više od decenije, i sada je to odlična prilika, pošto sporaum iz Ohrida to podrazumeva, da se ZSO osnuje, da opozicija napadne premijera Kurtija koji je odbijao svaku primisao na to, pa smo sada došli do toga da će ona to biti po nekom od modela osnovana, ne po onome što je u sporazumu iz 2013. godine. Sve zajedno to su unutrašnji politički obračuni, koji s jedne strane stvaraju utisak da Kurti nije dovoljno jak, da trpi pritisak opozicije, a sa druge strane meni deluje da mu odgovara da se tamo bune, jer mu to daje alibi, da kaže ‘imam problem, neće to ići tako lako’, da mu to daje alibi da ne uradi ono što je obećao“, kaže Vlajić.

Koliko je razumeo predstavnike međunarodne zajednice koji su umešani u te razgovore, za njih je usmena saglasnost jednako važna kao i formalni potpis.

„Stigao je niz ozbiljnih upozorenja da se neće tolerisati bilo kakva opstrukcija ili izbegavanje sprovođenja onoga što je dogovoreno u Briselu i zašto je napravljen plan u Ohridu“, kaže.

Mišljenja je da će „Evropa i Amerika da pritisnu to“.

„Da se drže nekih rokova i nekog svog plana, jer hoće da završe ovu balkansku priču, da se uspostavi nekakav miran odnos između Beograda i Prištine da se ne ljulja region, jer svaka napetost između Beograda i Prištine podrazumeva i destabilizaciju regiona, odnosno preliva se na okolne države, a to niko ne želi. S druge strane, nije nikakva tajna da je ovo poslednja tačka u Evropi u kojoj Rusija ima značajan uticaj, rešavanjem tog problema, Rusija se na neki način odstranjuje iz regiona, njen uticaj se minimizira“, kaže Vlajić i dodaje da misli da će se pritisak sa zapada nastaviti.

Juče je na Glavnom odboru SSP usvojena deklaracija u kojoj se navodi da Srbija treba u potpunosti da uskladi svoju spoljnu politiku sa EU i da zatvori poglavlje 35.

„Mi smo naš stav o Sporazumu rekli, da ne možemo da ga podržimo pošto je loš, ali kao što vidite pokazalo se tačnim da je on već usvojen, da je on već u dokumentima i mi treba da gledamo kako da ga sprovodimo na način da opet zaštitimo naš interes. Ponoviću još jednom, smatram da niko iz Srbije ne može nikada da prizna Kosovo kao nezavisnu državu, niti neko iz Srbije može da podigne ruku u UN za njihovo članstvo“, rekao je Đilas.

Vlajić kaže da je to njemu „čudan amalgam proevropske orijentacije i patriotizma“.

„Malo je neobično insistirati na tome, mada postoji osnov, predstavnici međunarodne zajednice ne insistiraju na tome više da Srbija mora formalno da prizna Kosovo i da ne sprečava ulazak u UN. Jeste to deo sporazuma, ali u UN će Srbija da se pita do neke mere, ali postoji procedura u kojoj Srbija ne može da odigra neku veliku ulogu i tu će značajne biti Rusija, Kina i neke zemlje koje nisu priznale Kosovo i koje će čekati da vide šta će Srbija uraditi“, kaže Vlajić.

S jedne strane mu je logično da proevropski orijentisane stranke insistiraju da Srbija uskladi spoljnu politiku sa orijentacijom EU, a s druge strane mu je neobično „da se maše tim patriotskim zastavama“.

„Tu nešto nije u redu rekao bih. Verovatno su u Đilasovoj stranci procenili momenat i odvagali intonacije, da im ne naprave veliku štetu, a da ih ne izbaci iz igre. Neće se zameriti pre svega svojim biračima, oni koji su proevropski orijentisani, koji tu vide šansu za napredak Srbije, a s druge strane zadržali su i malo tog propatriotskog elementa u tom političkom amalgamu“, kaže.