in

Vladeti Jankoviću kao čoveku u potpunosti verujem

Vladika diseldorfski i nemački Grigorije ocenio je da “u vrema kada umni ljudi, intelektualci, nipošto neće da prljaju ruke politikom, već se od nje sklanjaju kao nečastivi od krsta, pojavio se neko kod koga je prevagnuo osećaj društvene i političke odgovornosti i ko je svestan da se više nema kud”.

„Budimo zato uistinu taj narod u koji veruje Vladeta Janković, pa zajedno s njim – kada je već došla ‘kosa do brusa’ – probudimo svoju pravu i valjanu prirodu, za koju je došlo krajnje vreme da se ponovo pokaže“, napisao je vladika Grigorije, u autorskom tekstu za Nedeljnik.

Zoran Vuletić

Govoreći o svom poslednjem susretu sa Beogradom, on je naveo da gradu „pupak diraju, izmeštaju mu organe, razgrađuju ga i nadograđuju“.

“Već su mu nagrdili lice, ostaje još samo da mu, kao gračaničoj Simonidi, oči izvade. Nešto mi se steglo pod grlom, valjalo bi mu raskriliti prozore na plućima, da udahne vazduh, pa makar i onaj zatrovani”, naveo je vladika Grigorije.

Prema njegovim rečima, “možda bi ta spasonosna ruka mogla da bude ona Vladete Jankovića”.

“Ostalom, njih dvojca su toliko slični. Beograd i Vladeta Janković. Iako nisam od onih koji pošto-poto polažu nadu u ljude, jer sva moja nada je u Onoga u koga verujem i kojm se molim – Vladeti kao čoveku u potpunosti verujem. Verujem mu jer je on, na neki neobičan način, otelotvorenje onog starog Beograda, Beograda koji je iz samog sebe odavno prognan. Vladeta je onaj Beograd koji me je prigrlio još kao dečaka i čije slike su mi i dalje najživlje u sečaju”, napisao je vladika Grigorije.