in

Vladajuća većina u Skupštini RS za zakon o zabrani zloupotrebe pojma genocid

Poslanici vladajuće koalicije u Narodnoj skupštini Republike Srpske zatražili su od predstavnika RS da u parlamentu BiH predlože Zakon o zabrani zloupotrebe pojma genocid.

Na posebnom skupštinskom zasedanju, na kome je razmatrana aktuelna politička i ekonomska situacija u BiH, pored tog usvojeno je još 12 zaključaka.

U zaključcima se navodi da nisu prestali razlozi zbog kojih je Narodna skupština RS 30. jula prošle godine, posle odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida, donela odluku o neučestvovanju srpskih predstavnika u odlučivanju u državnim institucijama.

Konstatovali su da su se predstavnici RS u institucijama BiH ponašali i delovali u skladu sa zaključcima usvojenim na tom skupštinskom zasedanju.

U zaključcima je dalje navedeno da parlament RS od Parlamentarne skupštine BiH traži da mu pre svake sednice, budu dostavljeni svi materijali na razmatranje radi zauzimanja stavova u adekvatnom vremenskom roku.

Isto se traži i od Saveta ministara BiH, kako bi stavove o materijalima o kojima raspravlaju zauzela Vlada RS, kao i od Predsedništva, da bi o njima stav zauzeo predsednik RS.

Prema usvojenim zaključcima, predstavnici RS moći će da prisustvuju sednicama parlamenta BiH, Saveta ministara i Predsedništva BiH, ali tako što će “u svom odlučivanju respektivno uvažavati stavove i odluke Narodne skupštine, Vlade i predsednika RS”.

Vladajuća većina koja je izglasala zaključke, ponovo je pozvala predstavnike institucija i drugih konstitutivnih naroda iz Federacije BiH za razgovor i dijalog o mogućim rešenjima za prevazilaženje trenutne krize u BiH.

U zaključcima je navedeno da Narodna skupština RS ostaje pri stavu da BiH može da postoji samo na bazi Ustava BiH i dogovora dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Od Vlade RS zatraženo je da u parlamentarnu proceduru uputi Zakon o finansiranju nevladinih organizacija, a izražena je podrška što skorijem usvajanju i stupanju na snagu Zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu na imovinu.

Najavljeno je osnivanje radnog tela za borbu protiv korupcije, na čijem čelu bi bio predstavnik opozicije.

Zaključke su potpisali šefovi klubova poslanika SNSD-a, SP-a, DEMOS-a, US i NPS, a poslanici opozicije nisu prisustvovali glasanju.