in

Vlada S. Makedonije organičila izvoz nekih žitarica, brašna, suncokreta i ulja

Vlada S. Makedonije organičila izvoz nekih žitarica, brašna, suncokreta i ulja

Vlada Severne Makedonije ograničila je izvoz pojedinih žitarica, brašna, suncokreta i suncokretovog ulja. Uredbom je ograničen izvoz pšenice i ječma, kukuruza, pšeničnog i ječmenog brašna, suncokretovog semena i ulja od suncokreta.

Vlada je, kako je saopšteno, donela odluku da preventivno ograniči izvoz te robe kako bi se izbegle špekulativne radnje trgovaca i proizvođača i zaštitila domaća proizvodnja i tržište, i građani.

„Ova odluka doneta je kao recipročan odgovor na slične mere koje su preduzele zemlje u regionu“, istakla je vlada Dimitra Kovačevskog.

U obrazloženju odluke navodi se da u Severnoj Makedoniji „ima dovoljnih količina pšenice i kukuruza u privatnim mlinovima, koje se razlikuju od robnih rezervi“.

“Radi se o količinama za pokrivanje domaćih potreba, odnosno u mlinovima u zemlji ima preko 50.000 tona zaliha pšenice, preko 10.000 tona kukuruza i preko 8.000 tona ječma, što je posledica rasta proizvodnje pšenice od 195.000 tona u 2017, na 253.000 tona u 2021. godini”, navedeno je.

Vlada Severne Makedonije je napomula da u državnim robnim rezervama osnovnih proizvoda kao što su pšenica, kukuruz, ječam, suncokretovo ulje, naftni derivati, ima u dovoljnim količinama i da nema potrebe za dodatnim intervencijama.

Tagovi