in

Vlada pokušava da reši problem korupcije, zato DPS želi incidente

Urednica podgoričkih Vijesti Mila Radulović, gostujući u specijalnom programu N1, rekla je da očekuje da će DPS naći neki novi povod da destabilizuje političke prilike i okrene priču u svoju korist, jer nova Vlada pokušava da reši ono što je najveći problem Crne Gore – korupciju i organizovani kriminal.

Upitana o stavu predsednika Crne Gore Mila Đukanovića koji je rekao da je ovo prvi korak ka padu vlade u kojoj su oni opozicija, kaže da pad Vlade zavisi od Demokratskog fronta (DF), „koji već mesecima preti i ucenjuje na neki način vladu Zdravka Krivokapića“.

Da li će ustoličenje mitropolita, koje je vrlo važno DF-u na neki način približiti DF vladi i da li će sesti za sto oko promena u tužilaštvu, kaže da ostaje da se vidi. DPS ovde nema odlučujuću reč, navodi. Smatra da oni žele da izazovu incidentne situacije, što je bilo i u ranijim slučajevima.

„Očekujem da će DPS naći neki novi povod da destabilizuje političke prilike i okrene priču u svoju korist, jer kao što ste videli – nova Vlada pokušava da reši ono što je najveći problem Crne Gore, problem korupcije i organizovanog kriminala. Onog trenutka kad je postalo izvesno da bi moglo da dođe do promena u tužilaštvu, koje je ključno u vođenju istraga, DPS je podigao sve svoje snage, formalne i neformalne centre moći, da opstruira to. Jer, podsećamo, bilo je previše sumnji i informacija koje su ukazivale da su delovi prošle vlasti povezani sa švercom cigareta, a možda i drugim krivičnim delima. Tako da mislim da je ovo sve neka pozadina za ono što bi moglo predstojati u narednom periodu, a to je ozbiljnija borba protiv organizovanog kriminala i korupcije“, navela je.

Uz kašnjenje zbog demonstracija i barikada, ceremonija ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija je završena, a crkveni obred je obavljen bez gostiju i zvanica. Patrijarh Porfirije i mitripolit Joanikije u manastir su stigli helikopterom, jer je grad bio blokiran. Demonstranti, koji su od juče na Cetinju i protive se ustoličenju u tom gradu, napravili su barikade od kamenja, automobilskih guma, na kojima su proveli noć. Od jutra su neredi u tom gradu, letele su kamenice prema policiji, koja je odgovorila suzavcem. Čuli su se i rafali. O svemu tome čitajte u našem BLOGU UŽIVO.