in

Vlada nije utvrdila odgovornost za objavu spiska

Vlada nije utvrdila odgovornost za objavu spiska

Predsednik Saveta roditelja Osnovne škole “Vladislav Ribnikar” Igor Đorđević izjavio je da Vlada Srbije ni posle više obećanja nije utvrdila odgovornost službenih i drugih lica koja su objavila spisak s imenima dece koje je, navodno, maloletni K.K. planirao da ubije.

Đorđević je agenciji Beta kazao da roditelji neće odustati od zahteva za utvrđivanje odgovornosti zbog objavljivanja spiska za odstrel, i da će na sledećem sastanku biti odlučeno koje će mere preduzeti Savet roditelja po tom pitanju.

„I pored više obećanja, još uvek nismo dobili odgovor da li je Vlada Srbije utvrdila odgovornost službenih i drugih lica koja su u javnosti objavila spisak ‘prioritetnih meta’. Roditelji od tog zahteva sigurno neće odustati. Na sledećem sastanku odlučićemo koje će mere preduzeti Savet roditelja po tom pitanju“, rekao je Đorđević.

Roditelji su, pored ostalog, 8. maja zatražili da se utvrdi puna odgovornost ljudi koji su izneli u javnost spisak s imenima za odstrel iz VII/2 odeljenja, koji je obišao svet, kao i slike dece i roditelja i da isti za to budu sankcionisani.

Premijerka Ana Brnabić obećala je da će svi zahtevi roditelja biti ispunjeni, međutim pitanje odgovornosti do sada nije utvrđeno.

„I dalje pretpostavljam da je jedini razlog što još uvek nije utvrđena odgovornost za objavljivanje spiska s imenima dece, sporost u radu nadležnih službi u Ministarstvu unutrašnjih poslova i tromost državnog aparata. Nadam se da nije u pitanju pokušaj izbegavanja odgovornosti“, istakao je Đorđević.

Načelnik Policijske uprave Beograda Veselin Milić je 3. maja na konferenciji za novinare, u prisustvu ministra policije Bratislava Gašića, pokazao spisak na kome su bila imena učenika koje je, kako je rekao, K.K. planirao da ubije.

Milić je pokazao skicu škole i spisak dece, koje je K.K, kako je naveo, sam napravio i utvrdio prioritetne mete. Na tom spisku se vidi koga je sve K.K, po Milićevim rečima, planirao da ubije.

Milić je pre 10 dana, na sastanku s predstavnicima opozicije, kazao da je nakon tragičnih događaja u „Ribnikaru“ i Mladenovcu ponudio ostavku na mesto načelnika Policijske uprave Beograda, ali da nije prihvaćena.

U sredu 3. maja, oko osam sati, u OŠ „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru ubijeno je osam učenika i portir, dok su šestoro dece i jedan nastavnik ranjeni. U međuvremenu je, od posledica ranjavanja, preminula još jedna učenica.

Zbog pucnjave je uhapšen K.K. (14), učenik škole, koji je na saslušanju priznao da je počinio masovno ubistvo.

Do sada, osim ministra prosvete Branka Ružića, niko od predstavnika vlasti nije snosio moralnu ili objektivnu odgovornost zbog tragedije u OŠ „Vladislav Ribnikar“.