in

Vlada nije dobila ni šansu da bude formirana, sve vodi ka novim izborima

Vlada nije dobila ni šansu da bude formirana, sve vodi ka novim izborima

Mandatar za sastav nove vlade i predsednik Demosa Miodrag Lekić izjavio je za Portal RTCG da neće dozvoliti da se na neozbiljan način razgovara i sastavlja neozbiljna vlada, ukazujući da sve vodi izborima.

„Vlada nije ni dobila šansu da bude sastavljena. Ako je status mandatara sastavljanje, odnosno predlog sastava vlade i programa o kojem se odlučuje u Skupštini – očigledno ne bih mogao sumirati uspeh. Došlo je do teškoća, da upotrebim taj eufemizam, već prvog radnog dana u mom statusu mandatara, kada sam održao sastanak sa predsednicima stranaka koji su se prethodno zvanično i potpisima opredelili za ime mandatara“, ocenio je Lekić.

On je naveo da su predsednici stranaka, po prethodnim dogovorima, obećali da će na pomenutom sastanku uručiti potpise za pokretanje inicijative za zakazivanje sednice Skupštine, na kojoj bi se glasalo o izboru nove vlade.

Bilo je planirano da pokušaj izbora vlade koincidira sa raspisivanjem predsedničkih izbora, oko 20. januara, kako bi makar jedna visoka državna institucija, dakle nova vlada, imala puni kapacitet delovanja u ovom složenom trenutku zemlje.

Lekić je ocenio da bi se time sprečili planovi predsednika države koji se tiču daljeg razgrađivanja državnih, sudskih, tužilačkih institucija u zemlji.

Na pomenutom sastanku sam, podsetio je Lekić, pokrenuo dogovor o vremenskoj dinamici daljeg procesa, kao i metodu zajedničkog sastavljanja vlade i njenog programa.

„U najkraćem, vlada nije ni dobila šansu da se sastavi. Ako nove vlade nema ili je neće biti, to verovatno nije uspeh, ali najveći neuspeh, nešto što sigurno nisam, niti ću dozvoliti, jeste da se na neozbiljan način razgovara i tako sastavlja neozbiljna vlada“, ukazao je Lekić i istakao da sve vodi novim izborima.