in

Vjosa Osmani Sadriu: Na Dan Evrope da Evropa otvori vrata za Kosovo

Vjosa Osmani Sadriu: Na Dan Evrope da Evropa otvori vrata za Kosovo

Predsednica Kosova Vjosa Osmani Sadriu pozvala je danas, na Dan Evrope, predstavnike zemalja članica EU da „otvore vrata“ Kosovu tako što će liberalizovati vize i omogućiti slobodno kretanje gradjana Kosova u zemljama EU.

„Tradicionalno na ovaj dan, institucije EU otvaraju svoja vrata za javnost. Došlo je vreme da oni otvore svoja vrata za Kosovo“, napisala je Osmani Sadriu na fejsbuku.

Zatražila je da bi EU trebalo da održi reč o liberalizaciji viza za građane Kosova, dok bi Kosovo, prema rečima kosovske predsednice, trebalo da obavi neophodne pripreme i u pogodnom trenutku podnese zahtev za status kandidata.

I predsednik kosovskog parlamenta Glauk Konjufca je na Dan Evrope zatražio liberalizaciju viza pošto je Kosovo „nepokolebljivo“ usmereno ka evropskoj porodici i kritikovao je EU što kasni u procesu evropske integracije.

„Evropska unija je zakasnila u procesu integracije Kosova u evropsku porodicu i ovaj san se sve više pretvara u kolektivno razočaranje za gradjane naše zemlje“, rekao je Konjufca.

Dan Evrope je državni praznik na Kosovu i zbog toga institucije zemlje sutra neće raditi.