in

Visoki predstavnik i PIK neće dozvoliti podrivanje sudskog i tužilačkog saveta

Ambasadori Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira (PIK) saopštili su da PIK i Visoki predstavnik u BiH neće dozvoliti da bilo ko podriva Visoki sudski i tužilački savet (VSTS) BiH.

„PIK će poduzeti potrebne odgovore u koordinaciji sa Visokim predstavnikom, uzimajući u obzir njegove nadležnosti i instrumente kako bi obezbedio puno poštovanje VSTS-a i suvereniteta i integriteta BiH“, saopšteno je posle vanredne sednice UO PIK-a održane pošto ne Narodna skupština RS u četvrtak usvojila nacrt zakona o entitetskog VSTS-a.

UO PIK-a, bez saglasnosti ruskog ambasadora, pozvao je večeras Republiku Srpsku da odustane od, kako su naveli, ovih neustavnih poteza, koji povećavaju prostor za korupciju i da umesto toga pažnju usmere na poboljšanje postojećih institucija na konstruktivan način.

“Konkretno, PIK ohrabruje poslanike u parlamentu BiH, koji su izabrani iz RS, kao i sve druge izabrane predstavnike, da usvoje izmene i dopune Zakona o VSTS-u BiH u skladu sa preporukama Evropske komisije”, navedeno je u saopštenju.

Tim izmenama, ocenjuje se, ojačaće se integritet i poboljšati transparentnost pravosuđa u BiH.

“Rad na unapređenju VSTS-a BiH najbolje bi služio potrebama svih građana u skladu sa 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Komisije o zahtevu BiH za članstvo u EU”, ističe se u saopštenju UO PIK-a.

U zajedničkoj izjavi ambasadora PIK-a još je rečeno da su potezi vlasti RS da uvedu zakon o uspostavljanju paralelnog VSTS-a “jasan pokušaj entiteta da jednostrano preuzme ustavne odgovornosti države, što bi predstavljalo kršenje Ustava i pravnog poretka BiH”.

“Usvajanje zakona o VSTS-u RS bilo bi nespojivo sa procesom evropskih integracija BiH, predstavljalo bi neprihvatljivo mešanje u nezavisnost pravosuđa i značilo bi nazadovanje cele zemlje kada je reč o evropskim standardima u okviru vladavine prava”, ocenjeno je u saopštenju.

Sprovođenjem zakona o VSTS RS, navodi se dalje, stvorilo bi se neustavno telo, koje bi ugrozilo osnovna zakonska prava svih gradjana BiH, posebno onih koji žive u RS.

UO PIK-a je naglasio da je uspostavljanje jedinstvenog VSTS-a na državnom nivou 2004. godine bila ključna reforma u modernizaciji pravosudja BiH, u skladu sa evropskim i međunarodnim standardima.

“Profesionalno i nezavisno pravosuđe, oslobođeno političkog pritiska i uticaja, ključno je za razvoj pravednog i demokratskog društva. Sve vlasti u BiH trebalo bi da odlučno napreduju u reformama koje se odnose na vladavinu prava i borbu protiv korupcije, koje su ključne za ponovno sticanje poverenja građana i unapređenje procesa pristupanja EU”, istakli su iz PIK-a.