in

Visković: U ovom trenutku Beograd u boljoj poziciji, Kurtiju dat rok

Visković: U ovom trenutku Beograd u boljoj poziciji, Kurtiju dat rok

Nekadašnji ambasador Srbije u Berlinu Ivo Visković smatra da je “u ovom trenutku Beograd u boljoj poziciji”, kao i da je vidljivo da je vokabular koji koriste SAD “neuobičajeno oštar prema kosovskom vrhu”.

Visković o poseti Lajčaka i Eskobara kaže da se prvo mora reći da je ovo „očito poseta koja nema karakter pokušaja da se nađe neko novo rešenje“.

„Nisu ključne ličnosti, koje su bile uključene u trenucima kad se tražilo rešenje. To mi govori da zapad sada smatra da je rešenje sada pronađeno, očito da smatraju da je sve postignuto i da ga sada treba primeniti“, kaže on.

S druge strane, kaže on, misli da su zabrinuti nivoom nasilja koji je pokazan proteklih nedelja.

„To je očito glavna stvar o kojoj žele da razgovaraju i s jedne i s druge strane. Mislim da se može reći da su bili jako nezadovoljni i jedni i drugi i da je kompromis napravljen pod direktnim uticajem visokih predstavnika i da ne odgovara ni jednoj ni drugoj strani. Žele da isključe elemente sporazuma koji njima ne odgovaraju, ali očito je da zapad neće to dozvoliti. Problem je što i jedna i druga strana na drugačiji način tumače ono što je dogovoreno“, kaže on.

Mišljenja je da je vidljivo da je sam vokabular koji koriste SAD „neuobičajeno oštar prema kosovskom vrhu“.

„Da je tu Kurti kao ličnost, kao premijer, itekako pogodan za vršenje pritiska, odnosno uticaja američke strane. Uočljivo je da je sam Kurti tvrdoglav, čini mi se nerealističan u proceni situacije. Mnogo povoljnije sam ocenjuje sam situaciju u odnosu na ono što bi objektivni posmatrač mogao da kaže“, kaže on.

Misli da je u ovom trenutku „Beograd u boljoj poziciji“.

„Tačno je da je Priština, odnosno Kurti, pokušala da izbegne stvaranje ZSO, što nije dobro, suštinski je pitanje kakve će nadležnosti imati ta institucija, a ne da li treba da se oformi. Kurti se postavio kao neka vrsta gromobrana u Prištini koji će prikupiti sav bes zapada, ne popušta, što nije dobro ni za njih, a ni za proces u celini“, kaže.

Sukob sa vojnicima KFOR, kaže on, pokazao je da „i sa naše strane nije baš sve tako sjajno i bezgrešno kao što neko želi da predstavi“.

„Ali mislim da treba razumeti te ljude koji su bukvalno isprovocirani. Svaka takva situacija u situaciji u kojoj žive izaziva bez i revolt. Treba imati u vidu da su živi ljudi u pitanju, njihovi životi, porodica, situacija puna emocija. Situacija je prosto smešna, ironično je da neko ko je dobio tri odsto glasova upravlja u sredini gde nema podršku 97 odsro birača, situacija gde imate formalni legalitet, ali nemate legitimitet“, kaže.

Podseća da je Kurtiju dat rok od dva dana da se izjasni šta hoće.

„Pokazuje da je došlo do onog stepena međunarodne zajednice kada se više ne očekuje razumevanje, nego se zahteva da se nešto uradi. Formulacije su ‘morate da’, a to je u diplomatiji poslednji stupanj pre nego što dođete do direktnog pritiska pretnjama različitog tipa“, kaže.

Kaže da „Vučić pokušava da postigne nešto što bi se moglo nazvati uspehom ili relativnim uspehom u pregovorima“, a da „zapad prosto želi da se to završi“.

„Sama činjenica da zapad može da pritisne Kurtija bila bi dovoljna kao uspeh da se pokaže da on nije tako moćan i jak politički kao što se sam predstavlja, odnosno da i on mora da se povinuje pritiscima sa zapada, to je već dovoljno da se kaže da nismo izgubili, da nismo poraženi. Svaki uspeh u vezi sa ZSO se može prikazati, mislim da realno i jeste određeni uspeh, ne bi trebalo to nikako ignorisati, mislim da će glavni problem biti karakter nadležnosti te institucije, ne samo njeno formiranje“, kaže on.