in

Više od polovine Beograđana ne zna kako da stigne do stanice Prokop

Čak 88 odsto anketiranih građana smatra da nova glavna železnička stanica Prokop nije adekvatno povezana linijama javnog saobraćaja, a 56 odsto njih ne zna ni kako do nje da dođe, rečeno je danas na predstavljanju rezultata ankete “Da li znaš kako do Prokopa” Udruženja građana Vratimo trolu 28.

Davor Stupar iz tog udruženja rekao je da je cilj ankete, koja je sprovedena na uzorku od 1.066 građana u decembru i januaru, da ukaže na probleme u funkcionisanju javnog prevoza, kao i na stavove građana radi njihovog rešavanja.

Anketa je pokazala i da je samo 1,2 odsto potpuno zadovoljnih funkcionisanjem javnog prevoza u Beogradu što je, prema Stuparevim rečima, „skoro na nivou statističke greške“.

Prosečna ocena anketiranih, kada je reč o zadovoljstvu javnim prevozom je 2,41 od 5.

Kada je reč o Prokopu, 69 odsto anketiranih smatra da treba povećati broj polazaka i linija od Prokopa do drugih delova grada.

“Interesantno je da 94 odsto anketiranih koristi javni prevoz, ali da ipak 56 odsto njih ne zna kako da dođe do Prokopa”, ukazao je Stupar.

Primetio je i da je anketa pokazala da će ljudi radije koristiti trolejbuske linije do Prokopa, što podrazumeva put preko 110 stepenica na samoj stanici, nego da koristi autobusku liniju 36, koja je i uvedena radi povezivanja nove Glavne železničke stanice sa ostatkom grada.

“Zato predlažemo da trolejbuska linija prođe ulicom Dragana Mancea, što bi olakšalo dolazak do glavnog ulaza u Prokop, a sve što je potrebno je da se napravi kontaktna mreža ili da se koriste trolejbusi sa autonomijom”, rekao je Stefan Knežević iz “Vratimo trolu 28”.

Anketa je obuhvatila i pitanja o korišćenju železnice kao vida javnog prevoza, u okviru koga su rezultati pokazali da postoji zainteresovanost građana, s obzirom na to da je 59 odsto anketiranih reklo da bi češće koristilo voz da je Prokop bolje povezan javnim prevozom.

Takođe, na pitanje da li bi građani koristili brzi voz za Novi Sad sa Prokopa, gotovo 96 odsto odgovorilo je potvrdno.

Udruženje “Vratimo trolu 28” je na osnovu rezultata ankete formulisalo i nekoliko predloga za poboljšanje funkcionisanja javnog prevoza.

Zalažu se, između ostalog, za ažurnije informisanje o vanrednim promenama u javnom prevozu, kao i za to da se izmene u prevozu razmatraju na osnovu peticija građana sa barem 500 potpisa, dok za veće promene u vezi sa prevozom preporučuju organizovanje javnih rasprava.