in

Vežite pojas, nemojte da pijete, i ne sedajte drogirani za volan

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin apelovao je na vozače da poštuju saobraćajne propise i ponašaju se odgovorno u saobraćaju.

„Smrt u saobraćaju jednostavno može i mora da se izbegne. Vežite pojas, usporite, nemojte da pijete, nemojte da sedate drogirani za volan. U odnosu na prošlu godinu, za 75 odsto je povećan broj otkrivenih vozača koji voze pod dejstvom narkotika. Nema opravdanja za alkohol, za drogu, nema opravdanja da ne vežete pojas, da ne vežete pojas svom detetu. Nema opravdanja za smrt u saobraćaju“, naglasio je ministar Vulin.

Ministar je s načelnikom Uprave saobraćajne policije Slavišom Lakićevićem i direktorom Agencije za bezbednost saobraćaja Duškom Pešićem obišao danas patrolu saobraćajne policije, koja u sklopu međunarodne akcije vrši pojačanu kontrolu vozača teretnih vozila i autobusa, saopštio je MUP Srbije.

Načelnik saobraćajne policije Lakićević ukazao je da je za prvih pet dana sprovođenja ove akcije na putevima u Srbiji, saobraćajna policija kontrolisala 10.510 vozača teretnih vozila, od kojih je zbog prekršaja sankcionisano oko 7.000, dok je od 1.027 vozača autobusa sankcionisano 450.

„Kontrola komercijalnih vozila sprovodi se tri puta godišnje – u februaru, julu i oktobru, ali se kontrola ovih vozila obavlja neprekidno tokom čitave godine. Prošle godine smo imali preko 152.000 sankcionisanih vozača komercijalnih vozila“, naveo je Lakićević.

Direktor Agencija za bezbednost saobraćaja Pešić ukazao je da saobraćajne nezgode u kojima učestvuju vozila velikih masa i dimenzija za posledicu imaju teško povređene i poginule i da u 80 odsto slučajeva u njima stradaju vozači putničkih automobila, pešaci, biciklisti, motociklisti.

Precizirao je da 27 odsto svih poginulih u saobraćaju nastrada u saobraćajnim nezgodama sa teretnim vozilima.

Od početka godine u Srbiji, u saobraćajnim nezgodama poginulo je 53 ljudi. Danas je u dve saobraćajne nezgode poginulo troje.