Vesić mirio stanare i investitora

Održan je prvi sastanak predstavnika stanara Bloka 37 i investitora, kompanije Durst, uz posredovanje zamenika gradonačelnika Gorana Vesića. Rešenja još nema, pregovori se nastavljaju sutra, a do tada neće biti ni radova, ali ni protesta.

Jučerašnju sliku blokade u Bloku 37 nećete gledati danas. Idu na dan pauze i građani i radnici. To je rezultat dogovora u Skupštini grada. Dve zavađene strane, stanare i investitore, mirio je zamenik gradonačelnika.

„Pokušali smo da nađemo kompromis, kompromis znači da niko neće biti zadovoljan, ali i da niko neće dobiti sve, a da neko drugi ne dobije ništa“, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Nebojša Popevski, Slađana Radak

Drugim rečima, niti će u bloku nići devetospratnica, kako to planira investitor, niti će ostati livada ili postati parkić, kako žele građani.

„Shvatili smo danas da nijedna od ove dve opcije nije moguća. Postigli smo prvi međudogovor da obustavimo sve aktivnosti, kako građani tako i izvođač“, kaže predstavnik stanara Bloka 37 Željko Babić.

„Mi nemamo ništa protiv stanara, niti protiv bilo kog, sad smo pokazali još jedan gest dobre volje da ne radimo još jedan dan, nadam se da će se ispoštovati dogovor, s naše strane sigurno hoće“, poručio je advokat kompanije Durst Nebojša Perović.

Reč je reč, a stanari Bloka 37 je drže. I zato sklapaju šator pod kojim od juče stražare na smenu. Bar neće biti na suncu, i to je pomak, kaže za N1 zamenik gradonačelnika. Ako treba, ponavlja nam više puta, svaki dan će sedeti i s jednima i s drugima dok se ne dogovore.

„Kako bi se u žargonu reklo, zamenik gradonačelnika je bio konstruktivan, trudio se da stiša sve strasti i s jedne i s druge strane koje su razumljive“, rekao je Babić.

„Mogu reći da je zamenik gradonačelnika malo više na strani građana“, smatra advokat kompanije Durst.

Izvor : N1

„Ovo je situacija u kojoj su svi u pravu, ali hajde da probamo da nađemo rešenje i da se mi Srbi oko nečega dogovorimo, a ne samo da se bijemo i svađamo“, kaže Vesić.

Investitor ima 24 sata da razmisli i predloži, ali ne otkriva je li spreman na zgradu niže spratnosti.

„Znate šta, ja vam sada stvarno ne mogu odgovoriti na to pitanje, plaćene su dozvole, komunalije, sve što postoji za takvu zgradu. U poslovnom svetu se sve gleda na saldo, kakav bi saldo bio“, kaže advokat Perović.

A saldo bi zavisio od toga koliko je grad spreman na obeštećenje? Spreman je, kaže Vesić, na sve.

„Grad je spreman da ponudi i drugu lokaciju, kao što je grad spreman i da učestvuje u njihovom dogovoru, uradi nešto dodatno u naselju, obešteti delimično investitora, naravno sve u skladu sa zakonom“, navodi Vesić.

Na šta je spreman investitor, a na šta građani? Na istom mestu u Skupštini grada, isti sastav većaće u sredu u pola dva.