in

Verujem da je u BiH završeno vreme blokada

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit izjavio je da veruje da je u Bosni i Hercegovini završeno vreme blokada i da očekuje da se institucije na svim nivoima formiraju u dogledno vreme.

„Bosna i Hercegovina ima istorijsku šansu. Posle održanih izbora i ohrabrujućeg napretka koji smo videli u formiranju institucija i vlasti, BiH ima šansu da ostvari napredak na putu prema evropskim integracijama“, rekao je Šmit posle dvodnevnog sastanka Upravnog odbora Saveta za primenu mira u BiH (PIK).

Prema njegovim rečima, prvi korak bi mogao biti dodela kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU, o čemu će odluku doneti Evropski savet u Pragu sledeće sedmice.

Dodao je da se od institucija BiH očekuje da „urade svoj deo posla“, odnosno da se formira vlast na svim nivoima i donesu zakonodavna akta.

„Neki političari su posle izbora pokazali da su spremni delovati i nadam se da su vremena stalnih blokada iza nas, a ja ću zajedno sa medjunarodnom zajednicom doprineti da se dijalog nastavi“, kazao je Šmit.

Istakao je da BiH mora pokazati da je u stanju da politički i ekonomski funkcioniše, kao i da sprovodi reforme, i naveo je da to uključuje i ;vladavinu prava.

Tagovi