in

Veronauka da bude obavezan izborni predmet

Poglavari svih tradicionalnih crkava i verskih zajednica u Srbiji uputili su državnom rukovodstvu zajedničku poruku kojom ukazuju na probleme vezane za izvođenje predmeta verska nastava i ponudili način za prevazilaženja tih problema. Patrijarh Porfirije i predstavnici Crkava i verskih zajednice u Srbiji predložili su najvišim državnim funkcionerima da veronauka ponovo dobije status predmeta, odnosno obaveznog izbornog predmeta, da se, po ugledu na Uredbu iz 2001. godine, nastava organizuje na nivou odeljenja, a ne na nivou grupa, bez obzira na broj prijavljenih učenika za nastavu, kao i da se časovi održavaju istovremeno sa časovima alternativnog predmeta.

Predložili su i da se izbor između verske nastave i nastave alternativnog predmeta vrši posle prve ili druge nedelje školske godine, tokom kojih se organizuje predstavljanje nastave i da se zakonski reguliše radno-pravni položaj 2.100 veroučiteljica i veroučitelja.

Patrijarh srpski Porfirije, predsednik Biskupske konferencije Svetog Кirila i Metodija i biskup zrenjaninski Ladislav Nemet, Reis-l-ulema Islamske zajednica Srbije Sead ef. Nasufović, Biskup Slovačke Evangeličke Crkve Jaroslav Javornik, biskup Reformatske Hrišćanske Crkve Bela Halas i Veliki Rabin Srbije Isak Asiel izrazili su nadu da će crkve i verske zajednice zajednički sa državom Srbijom, uraditi sve što je potrebno da se sve nepravilnosti isprave u celosti i konačno reši ovaj gorući problem srpskog društva i prosvete.

Predlog je upućen predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, predsedniku skupštine Srbije Ivici Dačiću, predsednici vlade Ani Brnabić i ministru prosvete Branku Ružiću, saopštila je SPC.

Tagovi