in

Verbalni sukob Dodika i Džaferovića na Diplomatskom forumu u Antaliji

Verbalni sukob Dodika i Džaferovića na Diplomatskom forumu u Antaliji

Na Diplomatskom forumu u Antaliji je došlo do verbalnog sukoba članova Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika i Šefika Džaferovića.

Dodik je u uvodnom obraćanju izjavio da se ne mogu porediti sadašnja dešavanja u Ukrajini sa ratom u BiH, koji je, kako je kazao, bio građanski rat.

Džaferović je, pak, izjavio da rat u BiH nije bio građanski, već da se radilo o agresiji i da je, kako je rekao, karakter rata utvrđen međunarodnim aktima.

On je još kazao da je rat u BiH zaustavio NATO, koji je pomagao da se uspostavi mir, kao i da je taj vojni savez po Dejtonskom sporazumu ima obavezu da štiti mir.

Dodik je potom kazao Bosna i Hercegovina neće biti članica NATO, jer na to ne pristaju politički predstavnici srpskog naroda.

Jedino u čemu su se Dodik i Džaferović saglasili je da BiH treba da bude članica EU.

Na pitanje da li će deblokirati državnu vlast, kako bi se omogućio nastavak integracije u EU, Dodik je odgovorio da on pokušava deblokirati Ustav BiH.

Upitan da komentariše Dodikovu izjavu da građani Bosne i Hercegovine imaju loše političko vođstvo, Džaferović je izjavio da je to “jedna od mnogobrojnih bahanalija gospodina Dodika”.

“Vrlo je nepristojno na tu temu govoriti. Ne želim to komentarisati. Imamo demokratski izabrano vođstvo i to moramo poštovati. Ne želim ulaziti u raspravu s Dodikom”, dodao je Džaferović.

On je kazao da je ponosan na “bošnjačko rukovodstvo i da nijedan zvaničnik Republike BiH i Armije BiH nije osuđen u Haškom tribunalu, niti za jedan zločin protiv čovečnosti niti genocid”.

Tokom obraćanja Džaferovića, Dodik mu je kazao da se “malo smiri”, a bošnjački član Predsedništva mu je odgovorio da se “ne brine za njega”.

Dodik je podržao ideju da predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i hrvatski predsednik Zoran Milanović posreduju u rešavanju ključnih pitanja za BiH.

Džaferović je rekao da je zadovoljan odnosom BiH i Turske, ali da ne podržava ideju o učešću predsednika ovih zemalja u rešavanju unutrašnjih pitanja BiH.

“Nećemo praviti nove formate oko pitanja koja smo rešili, neću da raspravljamo o stvarima koje smo rešili. O tome nema rasprave – o odlukama Ustavnog suda, Evropskog suda za ljudska prava i međunarodnih sudova. Te se odluke moraju izvršavati, zakoni se moraju poštovati”, kazao bošnjački član Predsedništva BiH.

On je ocenio da je problem u tome što Dodik i njegovi politički sledbenici ne poštuju zakon, navodeći da postoji mogućnost od urušavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma ako se nastavi s neustavnim delovanjem.