in

Veliki iskorak Srbije na Svetskom indeksu davanja, napredak za 100 mesta

Veliki iskorak Srbije na Svetskom indeksu davanja, napredak za 100 mesta

Period novogodišnjih i božićnih praznika obično je vreme kada do nas stižu poruke o potrebi vere u dobrotu i humanost. Ovu godinu obeležila je vest o velikom iskoraku Srbije na Svetskom indeksu davanja. Za samo dve godine zabeležen je napredak za čitavih 100 mesta. Ana Novaković iz fondacije “Trag” pojašnjava za N1 da još više možemo da napredujemo i da su građani prepoznali dobrobit davanja i poklanjanja.

Ona je objasnila da su godinama u Srbiji kompanije bile one koje su izdvajale i davala najviše sredstava.

„Međutim, građani nisu zaostajali. Poslednja istraživanja govore da su u 2021. godini ipak najdarežljiviji bili građani. Prepoznaju opšte doboro, i ono što nas posebno raduje je da su građani davali više organizacijama civilnog društva“, istakla je Novaković.

Jedna od stvari koja nas je promenila je i pandemija koronavirusa, i stanje u kome smo se svi zatekli.

„Ovome je doprinelo više stvari. Rekla bih da smo se i delimično zahvaljujući nesrećnoj situaciji u kojoj smo se našli 2020. godine zbog pandemije. Postojala je velika potreba za davanjem za zdravstvo i prevenciju bolesti, kao i ekonomski naujugroženije građane. Pokazali smo da smo zaista solidarni, humani i da verujemo u podršku onima koji ne mogu da obezbede osnovne uslove za život“, kaže Novaković.

Dodaje da je napredak Srbije pokazao da jesmo solidarni i u situacijama koje nisu urgentne.

„To predstavlja osnov za dalji napredak filantropije u Srbiji, ali ne govori da smo dostigli maksimum“, zaključuje Novaković.

Tagovi