in

Velika Britanija u BiH “pokušava da mamuza mrtvog konja”

Velika Britanija u BiH “pokušava da mamuza mrtvog konja”

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, na Tviteru je ocenio da je britanski ministar za Evropu Li Doerti posetio Bosnu i Hercegovinu da bi podržao visokog predstavnika u BIH Kristijana Šmita i OHR.

„Izlaskom iz Evropske unije i pokušajem da obnove propalu imperijalnu politiku Velike Britanije, Lio Doerti pokušava da mamuza mrtvog konja u BiH“, napisao je Dodik na Tviteru.

Ponovio je da, „čak da je Šmit i legalno došao u BiH, ne može da oživi ni uz svu silu sveta, jer je taj mehanizam kolonijalne uprave došao do kraja“.

Političari iz RS osporavaju Šmitov legitimitet, jer njegovo imenovanje za visokog predstavnika u BiH nije potvrđeno u Savetu bezbednosti UN.

„Pokušajem davanja važnosti Kristijanu Šmitu, britanska spoljna politika pokušava da ostane u sedlu kada je u pitanju region. Ali taj konj više ne trči“, smatra Dodik.

Doerti se tokom dvodnevne posete BiH sastao s visokim predstavnikom u BiH Kristijanom Šmitom i nekim od domaćih zvaničnika. Pre dolaska u Sarajevo je najavio da se neće sastati sa zvaničnicima koji su na „crnoj listi“ Vlade Velike Britanije.

Vlada Velike Britanije je u aprilu prošle godine uvela sankcije tadašnjem srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku i predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović, ocenivši da ugrožavaju mir i stabilnost BiH, i da podstiču secesiju Republike Srpske.

Tagovi