in

Velika Albanija najveća opasnost za mir na Balkanu, “srpski svet” potreba

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin ocenio je da je “velika Albanija” najveća opasnost za mir na Balkanu i da je “stvaranje srpskog sveta potreba Srba da znaju da neće biti prepušteni sami sebi”.

Komentarišući najavu premijera Kosova Aljbina Kurtija o stvaranju „velike Albanije“, Vulin je ocenio da je indikativno da Zapad ćuti na tu poruku.

„Albanci nikada u svojoj istoriji nisu učinili nijedan samostalan potez i ćutnja Zapada to samo potvrđuje“, rekao je Vulin, odgovarajući na novinarska pitanja tokom Generalne skupštine Interpola u Istanbulu.

On je ukazao da je „velika Albanija“ najveća pretnja regionalnom miru i stabilnosti jer je reč o pokušaju da se albansko nacionalno pitanje reši komadanjem Srbije, a onda i ostalih zemalja na Balkanu.

Prema njegovim rečima, stvaranje srpskog sveta jedina je brana uspostavljanju „velike Albanije“, a Srbima će pokazati da neće biti ostavljeni, odnosno da će imati zaštitu i podrške Srbije.

On je upozorio da se granice ne smeju menjati i dodao da takav princip mora biti potvrđen na primeru Srbije.

„Zapad, koji ćuti kada se govori o `velikoj Albaniji`, treba da bude još tiši kada se razmišlja o srpskom svetu. Sve što se dozvoli Albancima ne može da se uskratiti Srbima“, poručio je Vulin.

Tagovi