in

Veće za bezbednost CG apeluje na sve da smire tenzije, Abazović: Svi smo braća

Veće za nacionalnu bezbednost Crne Gore izrazilo je zabrinutost zbog stanja bezbednosti, u susret najavljenim javnim okupljanjima povodom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog SPC Joanikija 5. septembra na Cetinju, i izdalo je smernice organima obaveštajno-bezbednosnog sektora Crne Gore da pojačaju koordinaciju u cilju očuvanja ustavnog poretka i zaštite Ustavom predviđenih prava i sloboda. Potpredsednik vlade Dritan Abazović rekao je novinarima posle sednice “ne trebaju nam svađe i podele, svi smo braća i sestre”.

Kako je saopštila Vlada Crne Gore, Veće apeluje na sve društveno-političke aktere, predstavnike medija, kao i sve građane, da daju doprinos smirivanju tenzija i očuvanju mira i bezbednosti.

Sednici su prisustvovali svi članovi Veća, a po pozivu i direktor Uprave policije Zoran Brđanin.

Posle sednice novinarima se obratio potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović koji je, ispred liste Crno na bijelo, apelovao na građane da ostanu suzdržani i mirni.

Abazović: Ne trebaju nam svađe i podele, svi smo braća i sestre

„Ne trebaju nam svađe i podele, svi smo braća i sestre, ovo je jedina naša zajednička država i svi treba sve da učinimo da je unapredimo“, kazao je Abazović.

Dodao je da „apsolutno podržavaju sve apele naših međunarodnih partnera da se izbegne svaki vid radikalitzacije i govora mržnje i da se u potpunosti afirmišu evropske i civilizacijske vrednosti, i da se afirmišu vrednosti dijaloga, zajedništva, ljubavi i sve ono što može da odvede Crnu Goru u EU“.

Naveo je da veruje da ogromna većina građana jeste za stvaranje građanskog, evropskog i prosperitetnog društva.

„Razumem tenzije, istorijski kontekst, simboliku, ali na nama je da stvorimo društvo u kojem će građani bez restrikcija da koriste svoja prava, što podrazumeva i pravo na slobodu veroispovesti, pravo na slobodno okupljanje. Apelujemo da Crna Gora zna da će posle petog biti šesti, a posle šestog sedmi i da mi treba sve da učinimo da napredujemo iz dana u dan“, poručio je Abazović.

Treća sednica Veća za nacionalnu bezbednost, kojom je predsedavao premijer Zdravko Krivokapić, počela je jutros, a na njoj su članovi Veća upoznati sa poslednjim procenama bezbednosti pred najavljeno ustoličenje mitropolita Joanikija, koje je izazvalo tenzije u Crnoj Gori i Srbiji.