in

Već su počeli pritisci na Srbiju da uvede sankcije Rusiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle odluke predsednika Rusije Vladimira Putina o priznanju dve samoproglašene republike na istoku Ukrajine, da pozicija Srbije nije laka i da je dovodi u situaciju u kojoj postoje brojni izazovi političke, bezbednosne i ekonomske prirode. Rekao je da su već počeli pritisci da Srbija uvede sankcije Rusiji i da očekuje još pritisaka.

Vučić je u Monaku za televiziju Pink rekao da će pritisci na Srbiju posle odluke Putina biti mnogo veći nego ikada, da ovo ruši kompletnu bezbednosnu arhitekturu sveta i da „kako će se ko ponašati i ko će šta da čini, to niko ne može da zna“.

Dodao je da taj pritisak nije došao od francuskog predsednika Emanuela Makrona, već da je sa njim danas razgovarao o zapadnom Balkanu.

Vučić je za TV Pink izjavio da očekuje veliku krizu i da je napravio grešku “što nije slušao Kineze” i što Srbija nije nabavljala sirovine, ugalj i naftu čim je Kina to počela da čini.

“Imamo svega dovoljno, ali će nafta i gas na nas ostaviti veliki ekonomski trag. Užasno me je strah, mi pumpamo gas u Banatski dvor, imamo i naftu, ali nisam zadovoljan”, rekao je Vučić.

Predsednik je ponovio da građani ne moraju da nabavljaju namirnice jer je država obezbedila mleko u prahu, so, konzerve hrane…

“Srbija ima snažnu ekonomiju i kroz ovu krizu će proći ne lako, ali lakše nego mnogi drugi”, rekao je Vučić.

Kako je istakao, za Srbiju je važno da u smislu političko-bezbednosne arhitekture “naša opredeljenost za mir mora da bude snažna, a naša snaga odvraćanja još snažnija i jača”.

Dodao je da je izdao nalog vojsci i molbu policiji da u svakom trenutku budu pripremljeni na najbolji način, da nastave da ulažu u opremanje i naoružavanje.

Vučić je kao ekonomski aspekt izazova naveo skok cene nafte.

“Ono što sam doživeo poslednja tri dana…”

Predsednik Srbije rekao je da se posle večerašnje odluke Rusije da prizna ukrajinske oblasti Donjeck i Lugansk kao nezavisne, kompletna bezbednosna struktura sveta menja.

“Sve što smo znali juče, danas više ne postoji” rekao je Vučić iz Monaka u intervjuju za TV Pink.

On je istakao je da je zabrinut povodom situacije u Rusiji i Ukrajini i da položaj Srbije nije nimalo lak. Rekao je da je tokom deset godina na vlasti doživeo mnoge pritiske, uključujući Briselski sporazum i “druge neprijatnosti”, ali da ono što je doživeo poslednja tri dana ukazuje da ozbiljni pritisci tek slede i da “neće biti jednostavno za Srbiju”.

“Danas vidimo da mir više nije nešto što se podrazumeva” rekao je Vučić i istakao da sada opredeljenost Srbije za mir mora da bude “još snažnija i jača”.

Ocenio je da su mediji u Srbiji “ostrašćeni” i da je 80 odsto njih na ruskoj strani, a da su preostalih 20 odsto “a piori protiv”.

“Mi svi sebi nanosimo štetu, umesto da pokušamo da budemo mirni, i da se kroz svetsku krizu provučemo bez ogrebotina”, rekao je Vučić.