in

Vaspitačica psuje i preti deci u domu

Vaspitačica psuje i preti deci u domu

U javnost je procurio uznemirujući snimak iz dečjeg doma u Osijeku. Na snimku iz Centra za pružanje usluga u zajednici “Klasje”, koju je objavio portal Telegram, čuje se nepodnošljiv dečji plač, ridanje, jecanje i vrištanje, a povremeno ih nadglasava vaspitačica koja decu psuje i preti im.

„Manijače glupi“, „krava si glupa, za**bavaš“, „ti si glupan, j**em ti mater, onu k**vu’’, „marš van“, „dobit ćeš po p**ki“, „začepi gubicu’’, izgovorila je deci.

U jednom trenutku čuje se udarac, a jedno od dece počinje još jače da plače, prenosi Index.hr. 

Audio snimak je uznemirujuć.

Dečji plač i krici na snimci su glasni i ne čuje se sve što vaspitačica izgovara deci. No i ono što se čuje dovoljan je dokaz maltretiranja i brutalnog zlostavljanja dece, koja su sklonjena od svojih porodica, za koje su Centri za socijalnu brigu, a potom i sudovi, odlučili da će bolje uslove života imati u domu.

Nakon dojave o neprimerenom ponašanju delatnice prema deci smeštenoj u osječkom dečjem centru „Klasje,“ Ministarstvo rada, penzionog sistema, porodice i socijalne politike u toj je ustanovi sprovelo inspekcijski nadzor, kojim su potvrđeni navodi iz dojave.

„Ministarstvo je 7. jul sprovelo vanredni inspekcijski nadzor u osječkom Centru za pružanje usluge u zajednici „Klasje“, povodom primljene informacije kako je na društvenoj mreži objavljen audio snimak na kojem se čuje dečji plač i odrasla osoba koja se deci obraća pogrdnim i izrazito neprimerenim rečima“, navodi se u odgovoru Ministarstva na upite medija, prenosi Hina.

Navodi se kako je inspekcijski nadzor sproveden u skladu sa odredbama Pravilnika o sadržaju i načinu provođenja inspekcijskog nadzora u delatnosti socijalne zaštite. Pregledana je dokumentacija, obavljen razgovor s direktorom i radnicima, te obilazak smeštenih korisnika.

Dodaju kako su nakon sprovedenog nadzora, potvrđeni navodi iz dojave, te kako je direktor Centra, nakon dobijenih saznanja o neprimerenom ponašanju vaspitačice, preduzeo radnje skladno Zakonu o radu i izrekao pisano upozorenje na obaveze iz radnog odnosa.

Oslanjajući se na utvrđene činjenice, inspekcija Ministarstva preduzeće odgovarajuće mere iz svoje nadležnosti, a obaveštenje o utvrđenim činjenicama dostaviti Opštinskom državnom tužilaštvu i nadležnoj komori. Narediće se i preduzimanje daljih radnji prema navedenoj vaspitačici, a u svrhu zaštite prava i dobrobiti smeštene dece kao najranjivije grupe korisnika u sistemu socijalne zaštite, ističu u nadležnom Ministarstvu.

Direktor doma: Izolovan incident

Direktor „Klasja“ Vedran Škugor izjavio je Hini kako u Centru čekaju rešenje inspekcijskog nadzora, po kojem će dalje postupati.

„Po saznanju o incidentu sproveli smo, prema Zakonu o radu i našem Pravilniku, sve potrebne radnje iz naše nadležnosti, a o događaju je obaveštena i policija, jer u pitanju su zaštita prava dece“, istakao je Škugor.

Ističe kako o spornom snimku još ne može govoriti, ali kako ta ustanova definitivno ne podržava i osuđuje verbalni ili bilo kakav drugi oblik nasilja nad decom.

„Smatramo kako je to definitivno i isključivo izolovan slučaj, jer se kod nas radi maksimalno profesionalno i odgovorno, i veoma mi je žao što nam se  dogodilo nešto što nikako ne možemo opravdati“, kazao je Škugor, dodavši kako Centar trenutno brine o više od 200 korisnika, na 14 lokacija u Osječko-baranjskoj županiji.