Varheji sledeće nedelje na Zapadnom Balkanu, u ponedeljak u Srbiji

Varheji sledeće nedelje na Zapadnom Balkanu, u ponedeljak u Srbiji

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji posetiće Zapadni Balkan sledeće nedelje, kada će u region stići prve vakcine protiv korona virusa koje šalje i plaća Evropska unija.

Varheji prvo dolazi u Srbiju, u ponedeljak posle podne, a u utorak će boraviti u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji. Evropski komesar će u sredu posetiti Albaniju i Kosovo, saopštila je Evropska komisija.

Tokom posete regionu, Varheji će sa zvaničnicima razmotriti odgovor na pandemiju korona virusa i podršku Evropske unije u tom kontekstu, navodi se u saopštenju.

Varheji je rekao da putuje na Zapadni Balkan da bi preneo „jasnu poruku, da je EU stalo do partnera“.

„Putujem na Zapadni Balkan da prenesem jasnu poruku: Stalo nam je! Stalo nam je do naših partnera i mi brinemo o njihovim zdravstvenim radnicima i najranjivijima. Isporuka vakcina potvrđuje našu kontinuiranu posvećenost pružanju podrške, kao što to činimo od izbijanja pandemije. Zajedno jači“, naveo je Varheji.

Evropska komisija i Austrija su 20. aprila objavile da će 651.000 doza vakcina kompanija Fajzer i Biontek biti isporučena regionu od početka maja do avgusta.

Te doze treba da obezbede imunizaciju svih zdravstvenih radnika na prvoj liniji borbe protiv korona virusa i najranjivijih grupa.

Vakcine su finansirane iz fonda od 70 miliona evra, koji je Komisija usvojila u decembru 2020. godine za pokrivanje troškova nabavke i isporuke vakcina.

EU je od početka pandemije delovala odlučno, mobilišući paket od 3,3 milijarde evra pomoći regionu, namenjen za momentalni odgovor na zdravstvenu krizu, ublažavanje njenog socio-ekonomskog uticaja i obezbeđivanje dugoročnog oporavka.

Kroz taj paket, važna oprema kao što su maske, respiratori, ambulantna vozila i testovi na korona virus, isporučeni su zapadnobalkanskim partnerima Unije.

Dostava vakcina regionu „jasan je izraz evropske solidarnosti sa zapadnobalkanskim partnerima čija budućnost jasno leži u EU“, navodi Evropska komisija.