in

“Utakmica” Ukrajina-Rusija izaziva skok cena, obezbedili smo zalihe

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak uveče da je država obezbedila velike zalihe prehrambenih proizvoda, kako ne bi zavisili od drugih šta god da se desi u svetu.

„Pratimo svaki dan kako se usložnjava situacija. Kako se pojavi jedna utakmica Rusije i Ukrajine tako skoče cene svega. Moramo da nabavimo veće količine zato što ne znamo šta nas čeka sutra“, kazao je Vučić iz Pekinga za televiziju Pink.

On je naveo da Kina kupuje sve sirovine, a da kada je to video pozvao je timove da i Srbija sebe obezbedi, da utisne što više gasa u Banatski dvor.

“Gledamo to da pojačamo, a mazut smo kupili i imamo ga dovoljno”, rekao je Vučić.

On je dodao da su srpski timovi dogovorili već 90 odsto stvari vezanih za pregovore sa Kinom, navodeći da je za Srbiju važno da nastavi da gradi odnose s tom državom.

“Kada obezbedite pristup tako jakom tržištu kao što je kinesko, onda nemamo problem sa tim da obezbedimo posao za, na primer ‘Budimku’, druge fabrike za preradu voća, kao i naše vinare”, kazao je.

Vučić je naveo da je Srbija planirala da otvori avio-liniju sa Kinom, ali da to nije bilo moguće zbog pandemije korona virusa.

On je ocenio da su u Kini protivpandemijske mere rigorozne i da su zbog toga uspešniji od svih u Evropi, kako je naveo, jer su vrlo striktni i disciplinovani.

Vučić je najavio da će država nastaviti da ulaže u medicinske institute i opremu, jer je to neophodno da gradjani ne bi osetili krizu koja zahvata značajan deo sveta.

“Moramo da vodimo računa o onome što se zbiva u svetu. Ne samo oko vakcina, korone, mi još ne znamo da li će nas korona napustiti. A doći će i super vakcine”, rekao je Vučić.