in

Ustoličenje bez sabora ispred manastira

Mitropolija crnogorsko-primorska saopštila je da će ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju 5. septembra biti organizovano bez ranije planiranog svenarodnog sabora ispred Cetinjskog manastira.

Kako se navodi, ova odluka je doneta jer Mitropolija želi da da „maksimalan doprinos miru i stabilnosti Crne Gore, poštujući epidemiološke mere“.

Na liturgijskom sabranju će načalstvovati patrijarh Porfirije, uz sasluženje episkopa iz SPC i drugih sestrinskih Crkava sa sveštenstvom i uz prisustvo predstavnika crkvenih opština iz Crne Gore.

„Ustoličenje mitropolita je radost cele Crkve pa pozivamo sveštenstvo da sa verujućim narodom toga dana u svim hramovima Mitropolije crnogorsko-primorske liturgijski i sa blagodarenjima Bogu proslavi ovaj događaj. Za sve one koji ostanu u svojim domovima Radio televizija Crne Gore i Mitropolija crnogorsko-primorska obezbediće direktan televizijski prenos iz Cetinjskog manastira“, saopšteno je iz Mitropolije.

Sve koji žele da lično dočekaju patrijarha Porfirija i prime njegov patrijaraški blagoslov Mitropolija je pozvala da uzmu učešća u svečanosti koja će se, dan ranije, u subotu 4. septembra sa početkom u 18 časova, zbog trenutne epidemiološke situacije, održati na otvorenom ispred Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

U saopštenju se dodaje da Mitropolija crnogorsko-primorska ne razume, ali ne osporava „pravo nekih građana Crne Gore da nastavak ove, očigledno vekovne i dobro utemeljene crnogorske tradicije, doživljavaju kao ‘atak’ na Crnu Goru, njenu slobodu i slično“.

„Jasno je da u najavljenoj i planiranoj cetinjskoj svečanosti nema nijedan novi detalj koji bi se kosio sa dosadašnjom osveštanom crkvenom praksom u Crnoj Gori, pa je neprihvatljivo i neopravdano da se ovom verskom činu pripisuje bilo kakav politički karakter, kako to čine pojedini partijski aktivisti, koji ovih dana podižu tenzije među braćom i prednjače u javnim protestima protiv ustoličenja, pokušavajući da Crkvi i njenom vernom narodu ugroze i ospore osnovno ljudsko pravo i slobodu vere“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da „evropska, sekularna i građanska Crna Gora ne sme da se temelji na mržnji i isključivosti, nego na njenom Ustavu i zakonima“.

„Šta god u ovom trenutku mislili, moramo shvatiti i prihvatiti činjenicu da je Crna Gora država svih nas. U njoj nema većih ili manjih Crnogoraca – nego, valjda, po svemu i u svemu, samo i jedino – ravnopravnih građana“, navodi se u saopštenju.

„Neka se ovim svečanim činom ustoličenja Mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija useli mir i duhovna radost u svako srce, u svaki dom i porodicu, i verujuću i neverujuću, i u one koji nas mrze i u one koji nas vole. Da se manje svađamo a što više razgovaramo, da jedni druge čujemo i razumemo, a onda da se bratski zagrlimo i izmirimo“, dodaju iz Mitropolije.