in

Uspešno uklonjena bomba zaostala iz Drugog svetskog rata u Banjaluci

Uspešno uklonjena bomba zaostala iz Drugog svetskog rata u Banjaluci

U Banjaluci je uspešno uklonjena zaostala avio-bomba iz Drugog svetskog rata, teška 50 kilograma.

Zbog ove akcije, deo naselja Šibovi jutros je bio pod opsadom policije i pripadnika Sektora za deminiranje Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske.

Deo stanovništva u poluprečniku od 300 metara je evakuisan, a oni koji su u udaljenosti od 300 do 500 metara od lokacije pozvani su da ostanu u svojim domovima.

Zaostala aviobomba nađena je u Suturliji, na lokaciji iznad kupališta kanjona na udaljenosti oko 900 metara uzvodno uz reku, od ušća Suturlije u Vrbas.

Zbog ove akcije evakuisano je 30 domaćinstava, kaže Dragan Babić, šef Odseka civilne zaštite Banjaluka.

Iako su pripremni radovi trajali dugo, sama akcija završena je za desetak minuta, a bomba je na lokaciji pronađena pre tri nedelje.

„Ovo je preko 30 aviobombi ovakve vrste, zaostalih iz Drugog svetskog rata, nemačke proizvodnje“, rekao je rukovodilac ove akcije Dragan Kos, pomoćnik direktora Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske, Sektora za deminiranje.

Svake godine, kaže, imaju oko desetak sličnih akcija koje prođu bez incidenata, ali znaju biti logistički zahtevne. Kos izdvaja akciju uklanjanja zaostale bombe u Doboju teške tonu, a u Banjaluci je u centralnom gradskom području 2015. uklanjana bomba teška 466 kilograma, što je zahtevalo evakuaciju nekoliko hiljada građana.

Tagovi