in

Urbanizaciju novosadskog priobalja razmatraće i Konvencija Saveta Evrope

Konvencija Saveta Evrope o očuvanju evropske divlje flore i faune i prirodnih staništa (Bernska konvencija) razmatraće pitanje izgradnje priobalja u Novom Sadu, piše portal 021.rs.

Kako je saopštila organizacija „Svet i Dunav“, oni su dobili odgovor na njihovu žalbu od Sekretarijata konvencije, prenosi portal 021.rs.

„Sekretarijat Bernske konvencije potvrđuje prijem žalbe u vezi sa navodnim uništavanjem staništa strogo zaštićenih vrsta na području Novog Sada zbog predložene infrastrukturne izgradnje. Nakon što smo uzeli u obzir vašu žalbu, potvrđujemo da će srpskim vlastima biti poslato pismo sa zahtevom za njihov zvaničan stav o različitim elementima predstavljenim u žalbi. Ova žalba će biti razmotrena na drugom sastanku Biroa“, navodi se u odgovoru u koji je 021.rs imao uvid.

Taj sastanak je zakazan za 15. i 16. septembar 2022. godine.

Zbog ovakvog odgovora Sekretarijata Konvencije, iz organizacije “Svet i Dunav” traže apsolutno povlačenje svih planiranih radova, sitnih i krupnih intervencija na području Kameničke ade, Dunavca i Šodroša, do saslušanja pred Savetom Evrope.

“Predloženim nasipom ugrožava se čitava oblast od oko 170 ha vodnog zemljišta, a direktnim sužavanjem korita reke Dunav na 600 metara širine, ugrožava se bezbednost građanki i građana Novog Sada”, navodi se u saopštenju.

U žalbi koja je upućena Bernskoj konvenciji navodi se da je osetljivi ekosistem novosadskog priobalja, naseljen stotinama vrsta biljki i životinja, od kojih su mnoge zaštićene domaćim i međunarodnim dokumentima, ugrožen pretnjom konstantnog uništavanja, kao i urbanizacijom predviđenom novim planovima, naročito planiranim mostom obilaznice.

Svime ovim, objašnjavaju, ugrožava se ljudsko pravo na zdravu životnu sredinu.

Podsetimo, nevladina organizacija “Svet i Dunav” uložila je i žalbu Ustavnom sudu Srbije, kojom je tražila da se poništi odluka Vlade Srbije o nameri izgradnje novog mosta u Novom Sadu kao projekta od nacionalnog značaja.

Ustavni sud još uvek nije odlučio o ovoj žalbi.

Projekat izgradnje novog mosta predmet je žustre javne i političke diskusije. Urbanistički plan je usvojen u junu bez ijednog glasa protiv u Skupštini grada, a čelnici Grada su izgradnju pravdali činjenicom da je Novi Sad sve veći.

Nadležni u gradu i gradski urbanisti su stava da će ovaj most rasteretiti  najopterećeniji putni pravac u gradu – od Mosta slobode do Železničke stanice, duž Bulevara oslobođenja.

Nevladine organizacije i inicijative su zabrinute za stanje životne sredine nakon izgradnje ovog mosta, dok je za pojedine opozicionare sporan izbor partnera na projektu.

Kako su ranije poručili u pokretu “Dosta je bilo”, problematičan je izbor kineske kompanije CRBC za partnera, koja je između ostalog bila i na “crnoj listi” Svetske banke.