in

Unaprediti zakone i pojačati borbu

Potpredsednica Vlade Srbije, ministarka kulture i predsednica Koordinacionog centra za rodnu ravnopravnost Maja Gojković založila se, povodom Međunarodnog dana femicida, za pojačanu borbu protiv nasilja nad ženama i za unapređenje zakonodavnog okvira kako bi se ono sprečilo.

„Ovaj dan nas podseća na mnoge izgubljene živote žena, žrtava partnerskog nasilja i nasilja u porodici, ali je istovremeno obojen i borbom našeg društva da više ne izgubimo ni jednu ženu, majku, ćerku, sestru, baku“, navela je Gojković u izjavi za javnost.

žene, nasilje

Ona je istakla da je zato neophodno još više i jače raditi na unapređenju zakonodavnog okvira, jačanju kapaciteta institucija i multisektorskoj saradnji kako bi se zajedničkim snagama sprečilo svako dalje nasilje nad ženama koje je, nažalost, još uvek realnost i u Srbiji, kao i na svetskom nivou.

Podsetila je da je samo u ovoj godini 25 žena je izgubilo život kao posledica porodičnog ili partnerskog nasilja, dok u prethodnih 10 godina ta brojka prelazi 400.

„Ovo su veoma zabrinjavajući podaci koji se ne smeju zanemariti. Država je do sada uradila mnogo na polju zaštite žena i njihovih prava, ali zajedno moramo da nastavimo još snažnije u toj borbi kako bi žrtve bile ohrabrene da prijave nasilnike, a institucije adekvatnom reakcijom sprečile najgore ishode“, navele je Gojković.

Naglasila je da je femicid problem čitavog društva i da se samo zajedničkim snagama može da stvori bezbedno okruženje za sve građane i građanke u i da se neće stati u borbi dok se svaka žena i devojčica u Srbiji ne osete bezbedno.

Tagovi