in

“Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost”

“Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost”

Danas se navršava 30 godina od smrti Srđana Aleksića koji je za vreme rata u Bosni i Hercegovini, u centru Trebinja, stradao braneći svog prijatelja Alena Glavovića.

Imao je nepunih 27 godina kada je, bez razmišljanja, odlučio da pokuša da spase svoga prijatelja i usprotivi se zločinu. Njegovo delo ostalo je zauvek utkano u istoriju Bosne i Hercegovine, a Alen Glavović je zahvaljujući tome preživeo.

Srđan Aleksić umro je u trebinjskoj bolnici 27. januara 1993. godine od posledica udaraca zadobijenih šest dana ranije u centru grada od grupe pripadnika tadašnje Vojske Republike Srpske, dok je branio prijatelja Bošnjaka Alena Glavovića. Srđanov otac tada je u umrlici napisao – „umro je vršeći svoju ljudsku dužnost“.

Jedan od napadača na Srđana je poginuo tokom rata, dok su ostali osuđeni na sramnih 28 meseci zatvora.

Pogibijom Srđana, njegov otac je ostao bez ijednog deteta. Ranije mu je jedan sin poginuo u saobraćajnoj nesreći, a supruga je preminula mnogo pre rata.

Osim što je bio veliki čovek, Srđan se bavio i glumom, amaterski. Glumio je i tokom rata u Bosni i Hercegovini, u predstavi „San ratne noći“. Bio je pionirska plivačka nada Jugoslavije.

Srđanu Aleksiću je posthumno dodeljena Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH.

Hrabri mladić plemenitog srca dobio je svoju ulicu u Sarajevu, a prolaz u Novom Sadu u Zmaj-Jovinoj ulici nazvan je po njemu. Takođe, tu je postavljena i spomen-ploča u njegovu čast.

Prolaz koji nosi ime Srđana Aleksića postoji i u Pančevu, a u Tuzli se već godinama održava sportski turnir koji nosi ime Srđana Aleksića i promoviše zajedništvo među mladima.

U februaru 2012. godine, tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić posthumno je Aleksića odlikovao Zlatnom medaljom „Miloš Obilić“ za pokazanu hrabrost i delo posebnog junaštva.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ga je 9. januara 2013. odlikovao „Ordenom časti Republike Srpske sa zlatnim zracima“. Po Aleksiću je nazvana ulica pored Spomen-parka žrtvama ratova na prostoru bivše Jugoslavije u crnogorskom glavnom gradu Podgorici, a Srđanovo ime nosi i jedna ulica na Novom Beogradu. Grad Novi Pazar je pre šest godina deo pešačke zone u centru grada nazvao njegovim imenom.

Beogradski reditelj Srdan Golubović snimio je film „Krugovi“, inspirisan događajem koji govori o posledicama herojskog postupka vojnika kojeg Srbi ubijaju jer štiti svog prijatelja civila, koji je Bošnjak. U spomen na njegov herojski poduhvat, ustanovljena je i novinarska nagrada za profesionalno izveštavanje o marginalizovanim i ranjivim grupama.