in

Umrla čelnica Žena Srebrenice – nikad nije pronašla ni jednu kost svog sina

Hajra Ćatić, predsednica Udruženja “Žene Srebrenice” i majka koja nikada nije uspela da pronađe nijednu kost svog sina Nihada preminula je u utorak u Sarajevu.

Ovu informaciju je za N1 potvrdila Munira Subašić, predsednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa” rekavši da je Ćatić preminula u bolnici u Sarajevu u kojoj je bila hospitalizovana nekoliko dana.

“Čula sam se s njom pre dva dana, zvučala je veoma loše, rekla sam joj izdržaćeš ti to kao i sve do sada, ali nažalost nije uspela. Da je barem uspela da pronađe jednu kost svog sina, celi život se za to borila, ali nažalost nije. Njena duša bi mirnija otišla na onaj svet, neko bi barem znao da je njen sin postojao, bio bi barem mezar kao neko obeležje”, kazala je Subašić.

Ćatić je godinama tragala da ukopa barem jednu kost svog sina Nihada, koji je bio ratni novinar.

Njena želja nije ispunjena, a ranije je u medijima uvek govorila da se borila sa nedostatkom informacija o masovnim grobnicama što je dodatno otežavalo proces pronalaska posmrtnih ostataka njenog sina.

Brojni Srebreničani su se na društvenim mrežama oprostili od Hajre Ćatić ističući da je ona ceo život posvetila borbi za istinu i pravdu, za žrtve te neumorno davala veliki doprinos.

Ćatić je svoju borbu nastavila nakon 1995. godine osnivajući Udruženje “Žene Srebrenice”, ali je svojim radom doprinosila i Udruženju “Majke Srebrenice”.

Tagovi