in

Ukrajinci gumenim čamcem pokušali da zaustave beg Abramovičeve jahte od 600 miliona dolara

Roman Abramovič konačno može privremeno da odahne, nakon što je svoje skupe igračke prebacio na sigurnu teritoriju, iako je reč o jednoj od najjačih članica NATO saveza.

Superjahta Solaris, vredna 600 miliona dolara, sankcionisanog ruskog oligarha Romana Abramoviča konačno je našla mesto za pristajanje nakon što je dugo lutala otvorenim morem bez određene destinacije.

Jahta je u ponedeljak stigla u tursko turističko naselje Bodrum. Turska se nije pridružila evropskim sankcijama protiv Rusije i mnogih njenih bogatih biznismena koji su u bliskom kontaktu sa Vladimirom Putinom, uključujući vlasnika fudbalskog kluba Čelsi. Milijarderova superjahta koja plovi pod zastavom Bermuda bila je u brodogradilištu u Barseloni radi održavanja od kraja 2021.

Međutim, luksuzno plovilo je moralo žurno da isplovi 8. marta, neposredno pre nego što je Abramovič sankcionisan, kako bi izbeglo zaplenu. Nekoliko evropskih zemalja je već zaplenilo jahte, privatne avione i drugu imovinu koja pripada nekolicini sankcionisanih ruskih milijardera.

Nakon napuštanja brodogradilišta u Barseloni, Solaris se nakratko zaustavila u Tivtu. Međutim, superjahta se vratila u more 8. marta, ploveći besciljno, zaobilazeći jurisdikcije zemalja Evropske unije.

Printscreen

Dok je Abramovičeva ogromna luksuzna superjahta trenutno bezbedna u Turskoj daleko od sankcija protiv Rusije, pristalice Ukrajine otežale su Solaris jahti da stigne u poznato letovalište. Demonstranti u malom gumenjaku na naduvavanje stali su na put masivnoj superjahti kako bi sprečili da pristane. Veruje se da je grupa demonstranata bila ukrajinskog porekla i da je nosila zastave na kojima je ispisano „Nema rata“. Slike bi mogle izazvati priču o Davidu protiv Golijata, međutim, demonstranti nisu uspeli da zaustave masivno plovilo.

Dan nakon što je Solaris pristala u Bodrum, Abramovičeva druga megajahta po imenu Eclipse takođe je navodno stigla do Turske i pristala u Marmarisu. Isplovila je iz Sent Martina na Karibima krajem februara i bila je na putu da dočeka Solaris.

Nakon 28 dana putovanja, luksuzna superjahta vredna 700 miliona dolara konačno je stigla u Marmaris. Privatni avion milijardera koji je sankcionisan takođe je doleteo u Istanbul prošle nedelje, takođe da bi po svoj prilici izbegao da bude zaplenjen.

eclipse
Printscreen

Prema novinskim izveštajima, Abramovič je već stigao u Rusiju nakon što je primećen u VIP salonu na izraelskom aerodromu 14. marta.

Veruje se da je Roman Abramovič 11. najbogatiji čovek u Rusiji sa neto vrednošću od oko 13,5 milijardi dolara. Ovaj 56-godišnji milijarder najpoznatiji je širom sveta kao vlasnik fudbalskog kluba Čelsi, koji pokušava da proda za tri milijarde dolara nakon što je Rusija prošlog meseca izvršila invaziju na Ukrajinu.

Nedavna studija takođe je iznela zapanjujuću tvrdnju da ruski oligarh ima najveći ugljenični otisak među svim milijarderima širom sveta. Ono što je zanimljivo je da Solaris i Eclipse, dve najveće svetske superjahte, najviše doprinose njegovom ugljeničnom otisku.

Izvor: luxlife.rs

Abramovičeva jahta od 600 miliona dolara uplovila u Tivat (VIDEO)