in

Ukrajina Srbiji i Mađarskoj ponudila tranzitne isporuke gasa

Ukrajina je spremna da Srbiji i Mađarskoj koje su ostale bez gasa zbog havarije na gasovodu u Bugarskoj, ponudi tranzitne isporuke gasa preko svoj teritorije, saopšteno je danas iz Ambasade Ukrajine u Srbiji.

Šef ukrajinskog gasno-transportnog sistema Sergij Makogon rekao je da je „operator gasnog sistema Ukrajine spreman da ponudi tranzitne kapacitete Mađarskoj i Srbiji kako bi se minimizirale posledice havarije za potrošače ovih država“, navodi se u saopštenju.

Ukrajina je više puta naglašavala da izgradnja gasovoda koji zaobilaze Ukrajinu neće učiniti zemlje Evrope energetski nezavisnim. Naprotiv, dodaje se, potpuna zavisnost od ruskog gasa, nediverzifikacija energetskih resursa i izvora snabdevanja može dovesti do kolapsa celog energetskog sistema države.

U saopštenju se navodi i da je jučerašnja nesreća na gasovodu u Bugarskoj „zapravo pokazala koliko ‘pouzdano’ funkcioniše direktna gasna ruta Rusija – Crno more (Turski tok) – Turska – Bugarska – Srbija (Balkanski tok) – Mađarska, koja je sa velikim oduševljenjem pokrenuta pre mesec dana zaobilazeći ‘nepouzdani’ put kroz Ukrajinu“.

Naravno, tehnički incidenti se dešavaju svakom sistemu za prenos gasa. Ali, za razliku od ostalih, ukrajinski sistemi omogućavaju da se u slučaju havarije na jednom od gasovoda brzo prebaci snabdevanje na drugi, tako da se to u Evropi neće ni osetiti. To se ponekad dešavalo, ali isporuke gasa u EU nisu bile prekinute, naglašava se u ukrajinskom saopštenju.

Tagovi