in

Uhapšeni osumnjičeni da su malverzacijama prisvojili 208 miliona dinara

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu i Poreskom policijom, uhapsili su šest osoba zbog sumnje da su malverzacijama prisvojile 208.159.565 dinara, navodi se u saopštenju MUP.

Kako se navodi, uhapšeni su Z. S. (60), bivše odgovorno lice firme „Zgop“ a.d. Novi Sad, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu, B. M. (41), odgovorno lice PD „NIR“, „Herero“ i „MB Aufbau 2001“, koji se tereti za zloupotrebu položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu i pranje novca u saizvršilaštvu.

Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica u pomaganju i pranje novca u pomaganju, uhapšeni su A. P. R. (54), bivše odgovorno lice PD „NIR“, Z. M. (52), bivše formalno odgovorno lice PD „Herero“, kao i M. N. (44), bivše odgovorno lice PD „Fero promet eksport-import“, dok se D. M. (57), odgovorno lice jedne preduzetničke radnje, tereti za krivično delo pranje novca u pomaganju.

Protiv još 14 osoba, od kojih se za njih pet intenzivno traga, biće podnete krivične prijave u redovnom postupku.

Osumnjičeni se, navodi se, terete da su, od januara 2018. do kraja aprila 2020. godine, na osnovu fiktivno sačinjene poslovne dokumentacije, koja se odnosi na navodno pružanje usluga izvođenja radova na železničkoj infrastrukturi i IT usluga, prenosili novac sa računa PD „Zgop“ na račune drugih privrednih društava i pravnih lica.

Potom su, kako se sumnja, novac uplaćivali na lične račune trojice osumnjičenih za kojima se traga, nakon čega ga je jedan od njih i podigao, navodi MUP u saopštenju.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.