in

Uhapšena organizovana kriminalna grupa za krijumčarenje migranata

Uhapšena organizovana kriminalna grupa za krijumčarenje migranata

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, UKP, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, u koordinaciji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i u saradnji sa policijskim službenicima Policijske uprave u Vranju, a uz podršku SELEK, nakon višemesečne međunarodne istrage sa policijskim službenicima Mađarske, uhapsili su pripadnike organizovane kriminalne grupe, koji su organizovali nedozvoljen prelaz državne granice Srbije i Mađarske, nedozvoljen tranzit preko teritorije Mađarske do Austrije, u nameri sticanja protivpravne imovinske koristi.

Kako se navodi u saopštenju MUP, policija je na teritoriji Vranja i Novog Sada uhapsila R.P. (41), G.A. (33) i A.V. (27), zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi, dok će krivičnom prijavom biti obuhvaćen i M.M. (43), koji je prethodno uhapšen po potrazi Policijske uprave u Vranju.

Takođe, istom krivičnom prijavom obuhvaćena su još dva pripadnika navedene organizovane kriminalne grupe, dok su na teritoriji Mađarske uhapšena i tri državljanina Srbije, za koje se sumnja da su članovi ove organizovane kriminalne grupe, a koji se terete da su prevozili iregularne migrante preko Mađarske do Austrije.

Kako se sumnja, R.P. je organizovao ovu kriminalnu grupu, kako bi u periodu od 7. avgusta 2021. do 11. februara 2022. godine, nedozvoljeno prebacili iz Srbije u Mađarsku više od 48 iregularnih migranta, koje su dalje članovi ove grupe prevozili do Austrije.

Za ovu uslugu, kako se sumnja, naplaćivali su 600 evra po migrantu, a novac su delili u zavisnosti od zadataka koje su ostvarivali u pojedinačnoj radnji.

Osumnjičeni su za prevoz migranta, na više lokacija na teritoriji Srbije, koristili vozila agencija rent a car, kao i od fizičkih lica.

Prilikom pretresa stana i drugih prostorija, kod osumnjičenih pronađeno je 3.415 evra, 15.000 dinara i više mobilnih telefona.

R.P, A.V. i G.A. su, uz krivičnu prijavu, privedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu.