in

Uhapšen Srbin iz Kosovske Kamenice zbog ratnog zločina iz 1999.

Uhapšen Srbin iz Kosovske Kamenice zbog ratnog zločina iz 1999.

Srbin M. M. (68) uhapšen je u selu Bosce kod Kosovske Kamenice pod optužbom za ratni zločin iz 1999. godine, potvrdila je za KoSSev njegova porodica.

Kako prenosi taj portal, policija je zapravo, kako svedoči porodica M. M. prvo privela najmanje četiri osobe u ovom selu, takođe srpske nacionalnosti, ali je u pritvoru ostao samo M. M. Tvrde da se radi o čoveku koji ranije nije imao problema sa zakonom, ali ni sa Albancima. Penzioner je, odnosno bivši radnik Zdravstvenog centra u Kosovskoj Kamenici.

“U selo su došli i koga su našli – hapsili. Moj otac i još nekoliko njih, privedeni su u policijsku stanicu prvo na informativni razgovor. Sve su pustili osim mog oca, kao našli su mu nešto. Odveli su ga potom za Prištinu“, kazao je sin uhapšenog M. M za KoSSev.

Kontaktirali su Kancelariju za KiM, koja im je odmah, kako su potvrdili, dodelila advokata. Sa njim je porodica već stupila u kontakt.

Pretpostavljaju da će M.M. danas biti saslušan i od strane javnog tužioca, ali i da će mu se odrediti jednomesečni pritvor.

“Po onome što smo pričali sa advokatom, mislim da će da ga zadrže 30 dana“, navodi sin uhapšenog.

To su i prve informacije koje su mogli da dobiju, jer, kako tvrdi, od juče im je sa ocem omogućen samo kratak telefonski razgovor od par minuta.

“Od njega smo juče samo mogli da čujemo da je dobro, da su ga dugo ispitivali i ništa više. Kao da ništa drugo nije smeo da nam kaže, kao da je imao neki nadzor“, rekao je sin uhapšenog.

On naglašava da porodica nikada nije imala nikakva saznanja o bilo kakvom ratnog zločinu, i da njegov otac nije bio pripadnik ni vojske ni policije.

“Ne znamo kakve veze on ima sa tim. On nikada nije bio ni u vojci ni u policiji. Radio je kao portir u Zdravstvenom centru. Nikada nikakav problem nije imao sa Albancima. Pa to će vam reći svaki Albanac u ovom selu“, kazao je sin uhapšenog i dodao da je godinama putovao kod svoje dece preko prelaza i nikada nije imao problema.

Kaze da u ovom trenutku porodica uhapšenog sumnja da se radi o “etnički motivisanom“ hapšenju.

Kosovska policija saopštila je juče da je u Kosovskoj Kamenici uhapšena jedna osoba za “ratni zločin protiv civilnog stnovništva“ iz 1999. godine i da joj je nakon saslušanja, određen pritvor.

KoSSev navodi da od portparola policije za gnjilanski kraj nije uspeo da dobije informacije o ovom slučaju.