in

Uhapšen službenik Agencije za nacionalnu bezbednost Crne Gore

Uhapšen službenik Agencije za nacionalnu bezbednost Crne Gore

Službenik Agencije za nacionalnu bezbednost Petar Lazović uhapšen je po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva zbog sumnje da je počinio krivično delo stvaranje kriminalne organizacije.

„U krivičnom predmetu koji je, u maju ove godine, po nalogu glavnog specijalnog tužioca, ponovo formiran, po materijalu Europola i francuskih pravosudnih organa, dostavljenom u julu i decembru prošle godine, lišen je slobode službenik Agencije za nacionalnu bezbednost P.L.“, navodi se u saopštenju.

Razlog je, dodaje se, postojanje „osnova sumnje da je učinio krivična dela stvaranje kriminalne organizacije, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, krijumčarenje, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i zloupotreba službenog položaja“.

Televizija Vijesti javlja da je prethodno policija pretresla hotel „Podgorica“ čije se vlasništvo dovodi u vezu sa Lazovićevim prijateljem i kolegom Ljubom Milovićem. Vijesti navode da je Specijalno državno tužilaštvo izdalo i nalog za hapšenje Milovića.

Portal Libertas, pozivajući se na dokument Europola, objavio je ranije da su Lazović i Milović članovi kavačkog kriminalnog klana.

Petar Lazović je sin Zorana Lazovića koji je do 1. marta 2021. godine, kada je smenjen, bio šef Sektora Uprave policije za borbu protiv organizovanog kriminala.

Dokument sa transkriptima komunikacija Lazovića i Milovića sa šefom kavačkog klana Radojem Zvicerom, kao i sa Veljkom Belivukom, Markom Miljkovićem i drugima, crnogorsko tužilaštvo i policija dobili su od Europola u julu prošle godine.

„Aktivni policijski službenici, Petar Lazović i Ljubo Milović, članovi su kavačkog klana, direktno uključeni u šverc velikih količina kokaina iz Ekvadora u EU i Australiju. Takođe, Petar Lazović i Ljubo Milović su bili uključeni u šverc oružja u ime kavačkog klana. U isto vreme, Lazović i Milović se u ime kavačkog klana bave i švercom cigareta“, preneo je Libertas deo dokumenta Europola.

U dokumentu se, kako navodi Libertas, dodaje da je „pretpostavka da Ljubo Milović poseduje nepoznat bankovni račun sa iznosom od 48 miliona evra zarađenih upravo švercom kokaina“.

Bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je tada izjavio da je Lazović bio je na tajnom zadatku kada se fotografisao i dopisivao sa pripadnicima kavačkog kriminalnog klana i sa njima razmenjivao informacije i oružje.